6 tips för din garderob
Om du vill minska miljö- och klimatpåverkan från din klädkonsumtion är bästa tipset helt enkelt att minska mängden nya plagg du köper. Och genom att fokusera på att ha färre plagg i din garderob kanske du till och med kan få en mer kreativ, personlig och genomtänkt klädstil.
Här följer 6 användbara tops!
1. Håll dig till 5-regeln
Håll dig till att köpa max fem nya klädesplagg per år. Prioritera det du behöver framför det du villhöver och se till att varje plagg kan stylas ihop med resten av garderoben.
2. Sikta på cirka 85 plagg totalt i din garderob
En hållbar garderob i ett land med fyra årstider bör bestå av cirka 85 plagg, inklusive ytterkläder och skor (exklusive underkläder), förutsatt att dessa plagg är nyproducerade. 85 plagg bör vara tillräckligt för att alla vardagliga behov och utan att kläder hänger oanvända och samlar damm i garderoben.
3. Tänk second hand i första hand
Utforska secondhandbutiker, appar, webbsajter och andra ställen där du kan shoppa bebagnat. Det minskar efterfrågan på nyproduktion och du får en unik egen stil. Att köpa begagnade kläder har generellt ett betydligt lägre klimatavtryck jämfört med att köpa nya. Majoriteten av ett plaggs miljöpåverkan sker vid tillverkningen så ju färre nya plagg som tillverkas, desto bättre.
4. Laga och upcykla dina kläder
Fräscha upp dina kunskaper i att lappa och laga, som att sy i knappar eller lappa hål, för att förlänga dina kläders livslängd och hålla dem borta från soptippen lite längre. Att upcykla och piffa upp gamla plagg till nya former och funktioner förlänger också deras livslängd.
5. Prioritera kvalitet framför kvantitet
Investera i hållbara, tidlösa plagg som tål trender och slitage och säkerställer funktionalitet, passform och livslängd även om de kommer med en något högre prislapp.
6. Inventera din garderob
De flesta människor underskattar antalet kläder de äger. Inventera och räkna regelbundet plaggen i din garderob. Fastställ vad du äger och identifiera vad du faktiskt behöver komplettera med. Det hjälper till att hindra impulsköp och främjar medveten konsumtion.