English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Din tröja är full av farliga kemikalier

Din tröja är full av farliga kemikalier

Hur bra känns det om din tröja sprider farliga kemikalier ut i din badsjö? Och att den försämrat arbetsmiljön för dem som tillverkat den?

Oroa dig inte, du behöver inte vara kemist för att välja rätt. Miljömärkning sätter stopp för flera farliga kemikalier i kläder och hemtextilier. Det visar en ny rapport från Kemikalieinspektionen. Lagstiftningen sackar efter så därför spelar miljömärkning en extra viktig roll.

 

 

Miljömärkningar som Svanen stoppar effektivt farliga kemikalier som ännu inte stoppas eller begränsas av lagstiftning. Det visar en undersökning av Kemikalieinspektionen.

 

Att tillverka kläder kräver många kemikalier och flera av dem är inte bra vare sig för din hälsa eller vår miljö. Vissa kemikalier sitter kvar i plagget och hamnar först på din kropp och kan till exempel ge allergier. Sedan sköljs de ut i naturen när du tvättar plaggen. Det handlar om farliga kemikalier som påverkar djur och natur och hotar den biologiska mångfalden. Kemikalierna leder dessutom till dålig arbetsmiljö för de som till exempel arbetar i fabriken och på fälten med att skörda bomull.

Kemikalieinspektionen fick i uppdrag av regeringen att kartlägga farliga kemiska ämnen i produkter för att Sverige ska få en mer giftfri miljö. De har undersökt vilka krav miljömärkningar ställer för att begränsa farliga ämnen/grupper i textil och läder. Svanenmärket och EU-Blomman är bland de miljömärkningar som ingår i rapporten. Resultatet visar att miljömärkningar och andra kravställare har krav som begränsar cirka 314 farliga ämnen och 34 olika ämnesgrupper som används i produktionen av textil och läder. Dessa farliga ämnen och ämnesgrupper begränsas ännu inte av lagstiftning.

Miljömärkningar och andra kravställare ligger alltså i framkant vad gäller begränsningar av farliga ämnen i produkter. Varför? Genom nära samarbeten med branschen har miljömärkningar goda förutsättningar för att fånga upp nya farliga, ännu ej begränsade, ämnen. Miljömärkningar kan också lättare begränsa hela ämnesgrupper i frågor där lagstiftningen rör sig mer långsamt framåt, konstaterar Kemikalieinspektionen i rapporten.

- Det är en tidskrävande process att införa begränsningar i EU:s kemikalielagstiftning, säger Erik Gravenfors, projektledare för Kartläggningsuppdraget på Kemikalieinspektionen.

Läs hela intervjun med Erik i Kemikalieinspektionens rapport.

Svanens krav för textil och läder

Det finns ett fåtal miljömärkningar för textil som ställer de tuffaste kraven: De kallas Miljömärkning Typ 1 (ISO14020). Svanenmärket, EU-Blomman och Bra Miljöval är Typ 1-miljömärkningar vilket bland annat innebär att kraven tas fram ur ett livscykelperspektiv – från råvara till produktion och användning. Kriterierna för textil och läder innehåller en mängd miljökrav kopplat till kemikalier, utsläpp och energianvändning. Eftersom produktionen ofta ligger i länder långt borta, ingår krav på bra sociala villkor för dem som arbetar i fabrikerna. Kontrollbesök görs på plats oavsett om fabriken ligger i Borås eller i Bangladesh.

Läs mer om kraven som ställs på Svanenmärkta textilier och kläder

Läs mer i Miljömärkning Sveriges nya rapport "Gröna märkningar en djungel?”. Där intervjuas forskare, ansvariga myndigheter samt branschen.