Kontraproduktivt att använda offentliga medel för att upphandla icke-hållbart
Pär Holmgren (MP)
Vad vill ni göra för att stoppa greenwashing?
Vi måste ha en marknad där seriösa aktörer producerar varor som kontrolleras av en tredjepartsgranskning – en märkning. En oberoende expert som tittar på produktionen. Det gör att vi som konsumenter kan lita på märkningen. Därmed ser vi också till att man inte hittar på egna märkningar, för det är just det som leder till greenwashing – stora företag som hittar på en egen märkning och hävdar att deras produkter är gröna.
Se intervjun med Pär
I EU anser vissa att miljömärkningar är ett handelshinder. Hur ser ni på det?
Jag skulle nästan vilja påstå att det är precis tvärtom, att den möjlighet som finns idag när företag kan hitta på egna märkningar, blir ett slags handelshinder. Kunderna kan inte lita på märkningen och det blir ett hinder för de som är seriösa på marknaden.
Om vi får bort all oseriös märkning och bara har kvar de som verkligen är granskade utifrån, får vi en marknad där producenterna vet vad som gäller framåt och vilka krav som ställs på dem. Och konsumenterna kan lita på märkningen.
Hur viktig är offentlig upphandling för att nå de globala hållbarhetsmålen?
Enormt viktig. Framför allt av två skäl; det ena är att det ofta blir stora volymer när en kommun, region, eller till och med ett land, bestämmer sig för att upphandla produkter som är gröna. Då vet producenterna och marknaden att det blir en stor volym och att förutsättningarna för upphandlingen förhoppningsvis gäller under lång tid framåt.
Det andra skälet är att det är fullständigt kontraproduktivt att vi använder offentliga medel, det vill säga skattepengar, för att köpa upp något som inte är hållbart, när vi befinner oss i den väldigt allvarliga ekologiska kris som vi nu gör.
Därför vill vi helt revidera direktivet för offentlig upphandling, när det gäller både ekologisk och social hållbarhet. Med förhoppningen att även kunna få bort alla oseriösa aktörer från marknaden.
Hur vill ni förenkla möjligheten att ställa krav på miljömärkning vid offentlig upphandling?
Det här är en ganska knepig fråga, för idag har vi en situation där det är många aktörer som inte ställer krav på ekologisk och social hållbarhet. Man skyller ofta på att det är brist på tid och resurser. Men om vi skulle förändra direktivet när det gäller offentlig upphandling och verkligen få in krav på ekologisk och social hållbarhet så skulle det innebära att många fler, alla i slutändan, ställer just dessa krav.
Det är där som själva miljömärkningen kommer in. För när man väl sätter sig in i hur det fungerar och när fler förstår nyttan med miljömärkning, ja, då blir det helt plötsligt enklare. Då kan vi verkligen få nytta av den enorma potential som finns i seriös tredjepartsgranskad miljömärkning.