English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Märkning ger trygghet för företag och konsumenter

Märkning ger trygghet för företag och konsumenter

Emma Wiesner (C)

Vad vill ni göra för att stoppa greenwashing?

Under den här mandatperioden har vi jobbat stenhårt med en lag som heter Green Claims. En lagstiftning som handlar om att kunna styrka miljöpåståenden. När företag marknadsför sig som hållbara ska de ha rätt dokumentation och kunna visa på vilket sätt de faktiskt är hållbara. Om ett företag till exempel säger att det har sänkt utsläppen, ja då måste det kunna styrka påståendet med bevis. Man ska kunna känna sig trygg som konsument när man går och handlar.

Men för den sakens skull tycker jag inte att vi ska ta bort miljömärkningar. Utan märkningar är, tvärt om, både för företag och för konsumenter, ett system med regler för hur sådant här ska mätas. Märkningar är något man känner igen och litar på.

Vi vill framför allt skärpa reglerna för miljöpåståenden som görs, som inte är baserade på märkningar. Vi vill att man ska kunna lita på det som sägs.

Se intervjun med Emma

I EU anser vissa att miljömärkningar är ett handelshinder, hur ser ni på det?

Jag tycker tvärt om, att miljömärkningar och hållbarhetsmärkningar är ett sätt att hjälpa både företag och konsumenter. För vi vill ju att företag ska göra väl underbyggda miljöpåståenden. Då är märkning ett sätt att veta hur man ska rapportera och vilka krav man ska uppfylla.

Det är också svårt för företag att veta exakt vilka krav som är rimliga att ställa på sig själv för att man ska räknas som hållbar. Även här är märkning ett sätt att vägleda företaget till ett robust och tryggt sätt att mäta på.

Jag tycker inte att man ska gå hårt åt miljömärkningarna utan tvärt om, vill vi att man ska kunna använda sig mer av märkning. Märkning ger trygghet för företag men också för konsumenter. Man känner igen märkningarna, vet att det finns kontroller bakom som sker auktoriserat och att märkningen baseras på en bra metod som är standardiserad.

Jag gillar märkningar och tycker att vi ska vara öppna för märkningar, för de gör så att det blir mindre snårigt i djungeln av olika miljöpåståenden. Märkningarna blir som en medhjälp i att hitta rätt.

Hur viktig är offentlig upphandling för att nå de globala hållbarhetsmålen?

Den är jätteviktig! Det är ju skattepengar, det vill säga dina och mina pengar, som används. Det är stora finansiella muskler där staten kan fungera som draghjälp till en mer hållbar omställning och till produkter som bidrar till viktig miljönytta. Så den offentliga upphandlingen är jätteviktig och behöver kunna ställa rätt sorts krav med möjlighet att upphandla också baserat på hållbarhet.

Hur vill ni förenkla möjligheten att ställa krav på miljömärkning vid offentlig upphandling?

Lagen om offentlig upphandling ska förhandlas nästa mandatperiod. Då finns goda möjligheter att stärka möjligheten att införa miljökrav vid offentlig upphandling. Möjligheten finns ju redan idag, men det går att skärpa betydligt, samtidigt som vi värnar om öppenhet och konkurrens.

Politikern Emma Wiesner (C)
Emma Wiesner (C). Pressbild, fotograf: Tyra Lundberg