Så arbetar Svanen mot FN:s Agenda 2030
Svanens krav bidrar till att nå många av målen i Agenda 2030, som är FN:s färdplan för en hållbar utveckling.
Vad innebär Agenda 2030?
Agenda 2030 är 17 globala hållbarhetsmål och antogs av världens stats- och regeringschefer vid FN:s toppmöte 2015. Syftet med agendan, som sträcker sig fram till år 2030, är att bekämpa fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa, sätta stopp för klimatförändringarna och vända den negativa utvecklingen på andra miljöområden. De globala målen riktar sig mot alla samhällsaktörer: regeringar, den privata sektorn och till privatpersoner.
Hur bidrar Svanen till de globala målen?
Svanen är ett effektivt verktyg när det gäller att ställa om till en hållbar utveckling. Framför allt när det gäller sådant som påverkar vår miljö, men fokus finns även på hälsa, arbetsmiljö och sociala aspekter. Svanen bidrar aktivt till 10 av de 17 globala målen där huvudfokus ligger på mål nummer 12 – Hållbar konsumtion och produktion.
Vad innebär mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion?
Mål 12 syftar till hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Det innebär en effektiv användning av resurser, hänsyn till ekosystem och minskad påverkan från farliga kemikalier. En hållbar konsumtion och produktion har inte enbart fördelar för miljön, utan det är även fördelaktigt ur social och ekonomisk aspekt som ökad konkurrenskraft, näringslivsutveckling på en global marknad, förbättrad hälsa och ökad sysselsättning och därmed minskad fattigdom.
Hur bidrar Svanen till en hållbar konsumtion och produktion?
Svanen vill göra det enklare för konsumenter och företag att övergå till en hållbar livsstil genom att erbjuda information om hållbara konsumtionsval och krav på hållbar produktion. Kraven som Svanen ställer innefattar ett livscykelperspektiv vilket innebär noggranna kontroller av allt från råmaterial till produktion, användning och avfall innan en produkt kan bli Svanenmärkt.
Kraven främjar hållbar användning av resurser, återvinning och minskade avfallsmängder i alla stadier av produktens livscykel. Dessutom bidrar Svanenmärkningen till att minska skadlig exponering av farliga kemikalier, både för dem som producerar och använder produkterna, och att minska föroreningar till luft, vatten och mark. Eftersom produktionen av Svanenmärkta produkter sker över hela världen bidrar Svanen även till att sprida kunskap om miljömedveten produktion till länder utanför Norden.
Vilka andra globala mål bidrar Svanen till?
Även om målet med en hållbar konsumtion och produktion är Svanens huvudfokus täcker vårt arbete en majoritet av de globala målen. Svanenmärkningen bidrar även till målen om hälsa och välbefinnande (mål 3), rent vatten och sanitet (mål 6), hållbar energi för alla (mål 7), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8), hållbar industri, innovationer och infrastruktur (mål 9), hållbara städer och samhällen (mål 11), bekämpa klimatförändringen (mål 13), hav och marina resurser (mål 14), ekosystem och biologisk mångfald (mål 15) samt genomförande och globalt partnerskap (mål 17).