Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Målen för EU Green Deal

Målen för EU:s Green Deal

Med hjälp av Green Deal ska EU gå i fronten för den gröna omställningen. Därför är syftet bland annat att visa att hållbarhet kan vara lönsamt och att ekonomin kan växa, även utan att använda mer naturresurser. En mer cirkulär ekonomi bidrar också till att minska mängden avfall och begränsa skadorna på miljön som orsakas av produktion och konsumtion.

Green Deal syftar också till att bevara och återställa Europas natur och biologiska mångfald, inklusive skogsplantering och skydd av ekosystem. Green Deal är inte bara ett miljöinitiativ, utan också en ekonomisk strategi som ska säkerställa att Europa är rustat för att konkurrera i en värld där hållbarhet och klimat står allt högre på agendan. Syftet är att skapa gröna arbeten, stimulera ekonomisk tillväxt och förbättra livskvaliteten för de europeiska medborgarna.

  • Gul soffa

    Ekodesignförordningen

    För att uppnå Green Deals mål om lägre resursförbrukning och mindre miljöpåverkan lade EU-kommissionen i mars 2022 fram ett förslag till en förordning om miljöanpassad design, Ekodesignförordningen. Ekodesignförordningen är ett ramverk med krav på minimerad miljöpåverkan för olika produkter – för att säkerställa energieffektivitet och ökad cirkularitet. Förordningen kommer att omfatta i stort sett alla fysiska produkter som säljs på den europeiska marknaden, med undantag för livsmedel, läkemedel och djurfoder.

    Läs mer
  • Kvinna står med ryggen mot, bild full av olika gröna symboler

    Green Claims

    En del av Green Deal är också att skärpa kraven på vad som får kommuniceras som grönt och hållbart. Syftet med direktivet är både att skydda konsumenterna från vilseledande marknadsföring och att skydda företagen från orättvis konkurrens. Direktivet om att stärka konsumenternas roll i den gröna omställningen (Empowering Consumers) har redan antagits, medan Green Claims-direktivet, eller direktivet om miljöpåståenden, nu behandlas parallellt i parlamentet och rådet. Läs mer om förslaget här.

    Läs mer
  • Bibliotek

    EU-taxonomin

    EU-taxonomin ska bidra till att öka investeringarna i projekt och aktiviteter som är nödvändiga för att uppnå målen i Green Deal. Taxonomin är ett klassificeringssystem som fastställer ramar och villkor för vad som kan klassas som hållbar ekonomisk verksamhet. Det innebär en uppsättning gemensamma regler för vad som kan beskrivas som miljömässigt hållbart i hela EU. Syftet är att främja investeringar i hållbara projekt och säkerställa att finansiella produkter och tjänster blir mer transparenta och trovärdiga när det gäller klimat och miljö.

    Läs mer