Byggande för det cirkulära samhället
Varför ska du ringa en biolog om du vill bygga klimatsmart? Vad krävs för att nya såväl som gamla byggnader ska platsa i ett mer cirkulärt samhälle? Vilka klimatvinster ger lokalt samarbete? Hur ser beställare på miljömärkning? Vilken roll spelar Svanen för att det ska vara enkelt att bygga förskolor och skolor? Hur kan du nå fram genom märkningsdjungeln till dina kunder?
Det är frågor som vi söker svar på i årets byggevent. Idag kämpar byggbranschen med att minska sitt bidrag till klimatkrisen, för svenska byggnader står för 1/5 av Sveriges växthusgasutsläpp. En annan utmaning är öka resurseffektiviteten genom att minska avfallsberget och skapa fler cirkulära flöden.
Eventet genomfördes 2021, du kan se inspelningen nedan.
Program
8:30 - 9:00 Drop in och frukost (för medverkande på kontoret)
9:00 Livesändning startar
9:00 Bakom kulisserna med Svanen
- Svante Sterner och Stefan Björling – Affärsområdeschefer inom byggmaterial och hus på Miljömärkning Sverige
9:15 Hur kan vi bli mer cirkulära i byggbranschen?
- Elisabet Sahlin, hållbarhetschef och Kristina Dalsgaard, försäljningschef Tikkurila Sverige
- Björn Gudbrandsson, Vd arkitektbyrån Arkis och Elva Rakel Jonsdottir, Vd Miljömärkning Island
- Pernilla Löfås, hållbarhetschef Derome
Tikkurila har utvecklat det första Svanenmärkta rostskyddet, en produkt som kan bidra till cirkulär ekonomi.
Våra isländska talare berättar om Svanenmärkt renovering (på engelska). Björn Guðbrandsson, arkitekt på ARKÍS, (Island), en byrå som ligger i framkant vad gäller hållbart byggande och stadsplanering, valde Svanenmärkt renovering när det nya huvudkontoret skulle renoveras. Elva Rakel Jónsdóttir, vd Miljömärkning Island/Miljöbyrån Island, arbetar på ett kontor som har renoverats utifrån Svanens kriterier.
Pernilla Löfås, hållbarhetschef, Derome, talar om vikten av ett helhetsgrepp om klimat och cirkulärt byggande. Att bygga cirkulärt handlar om att minska mängden och att se avfall som en resurs. Men också att kvalitetssäkra giftfria byggmaterial, och där spelar Svanen en viktig roll.
10:00 Paus
10:10 Samarbete och allianser för att nå miljö och klimatmål
- Pontus Dahlöf, entreprenadchef Moelven
- Rikard Sjöqvist, miljö, tekik och energichef Midroc och ordförande i LFM
Rikard Sjöqvist, Hållbarhets- och teknikchef Midroc, ordförande och initiativtagare till LFM30, berättar om Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030. Nätverket samlar byggherrar, banker materialleverantörer, företag inom energi- och avfall, transport, samt forskning och akademi.
Pontus Dahlöf, entreprenadchef Moelven, beskriver deras koncept för Svanenmärkt byggande, som gör det enkelt att möta beställarnas behov. För det framtiden kräver fler hållbara miljöer för lärande. Byggandet av förskolor och skolor omsätter miljarder och kommer på fjärde plats i listan över de kategorier som ha flest byggstarter i Sverige (Byggfakta)
10:40 Varför ska du ringa en biolog om du vill bygga klimatsmart?
- Fredrik Moberg, biolog och författare
Ring en biolog! Biomimikry innebär att arkitekter, designers och stadsplanerare inspireras av naturen för att skapa mer hållbara material, byggnader och städer. Fredrik Moberg, forskare, hållbarhetsexpert på Albaeco, inspirerar med spännande exempel från nyutgivna boken Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar.
11:00 Slut
Inbjuden är du som är licensinnehavare med Svanen och EU-Blomman inom bostadsbyggande, byggmaterial, kemiska byggprodukter, fönster och möbler.
Hann du inte anmäla dig? Skicka ett meddelande till greenolution@svanen.se så löser vid det!
För frågor och funderingar kontakta
- Anna Norberg Press och PR ansvarig +46 (0)8 - 55 55 24 13 anna.norberg@svanen.se
- Linda Näkne Produktionsledare +46 (0)8 55 55 24 32 linda.naekne@svanen.se