Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om möjligheten att ställa krav på miljömärkningar i upphandlingar.

  • Javisst får du det. Sedan 2016 förtydligades det i 9 kap. 13§ LOU och 9 kap. 14§ LUF. Det är viktigt att upphandlande organisationer utnyttjar alla möjligheter för att förenkla och effektivisera de offentliga affärerna. Här är krav på miljömärkningar ett verktyg för enklare och effektivare upphandlingar.

    Däremot måste sex olika förutsättningar vara uppfyllda. Dessa är:

    • Att kraven för märkningen endast rör kriterier som har anknytning till det som ska anskaffas,
    • Att kraven för märkningen är lämpliga för att definiera egenskaperna hos den vara, tjänst eller byggentreprenad som ska anskaffas,
    • Att kraven för märkningen grundas på objektivt kontrollerbara och icke-diskriminerande kriterier,
    • Att märkningen har antagits genom ett öppet och transparent förfarande i vilket samtliga berörda kan delta,
    • Att märkningen är tillgänglig för alla berörda, och
    • Att kraven för märkningen fastställs av ett organ som den som ansöker om märkningen inte har ett avgörande inflytande över.

    Här kan du läsa mer om vad dessa förutsättningar innebär och hur Svanen och EU Ecolabel uppfyller alla förutsättningar.

  • Du får ställa krav på märkningar som obligatoriska ska-krav, tilldelningskriterier i utvärderingen eller som kontraktsvillkor.

    Obligatoriska krav passar bäst om det finns ett stort utbud av miljömärkta produkter och tjänster. Är marknadsutbudet begränsat är det lämpligare att utvärdera på miljömärkt. Annars går det bra att ställa krav på miljömärkt som ett kontraktsvillkor för att ge anbudsgivaren mer tid till att uppfylla villkoret.

    Vi ger dig förslag på kravformulering för varuupphandlingar och tjänster för flera olika situationer. För att du ska känna dig trygg att ställa proportionerliga krav på miljömärkningar för just din situation har vi tagit fram stöd i hur du kan integrera frågor om märkningar i din marknadsundersökning till företagen.

    Här beskriver vi mer om hur du kan använda miljömärkningar strategiskt, i marknadsundersökningen, exempelskrivningar till upphandlingsdokumenten, tips och trix eller hur du ska följa upp kraven.

  • Svanen har nästan 60 olika produktgrupper som företag kan miljömärka sina varor, tjänster och byggnader inom. Därutöver handlägger vi även EU Ecolabels licenser i Sverige, vilket innebär ytterligare drygt 20 områden som du kan ställa krav på i dina upphandlingar.

    Några av de produktgrupper Svanen har är:

    • Byggprodukter såsom golv, färg, fönster, dörrar och fasadskivor
    • Engångsartiklar för mat
    • Halkbekämpningsmedel
    • Rengöringsprodukter såsom diskmedel, mjukpapper och städprodukter Kontorsmaskiner
    • Hotell, konferenser och restauranger
    • Kontorsmaterial, kopieringspapper, trycksaker samt tonerkassetter Kläder och textilier samt textilservice
    • Utemöbler, lek- och parkutrustning
    • Nya byggnader och renovering av fastigheter

    Du kan alltså ställa krav på Svanen eller EU Ecolabel inom många av de områden som offentlig sektor upphandlar. På så sätt bidrar du enkelt och effektivt till ett mer hållbart samhälle och klok användning av skattepengarna.

    Alla Svanens produktgrupper hittar du här

    Alla EU Ecolabels produktgrupper hittar du här

  • Förutsättningarna om objektivitet, öppenhet, tillgänglighet och inflytande uppfyller Svanen och EU Ecolabel genom att:

    • Kraven tas fram objektivt, baserade på ISO-standarden för Typ 1-märkningar.
    • Licensinnehavarna är tredjepartsgranskade och regelbundet kontrolleras av oss.
    • Vi har öppna processer och alla kriterier finns tillgängliga på vår hemsida för alla.
    • Som Sveriges officiella miljömärkning ägs vi av staten, vilket gör att vi är oberoende från våra licensinnehavare.

    Vi bedömer även att vi uppfyller anknytningskravet och kravet på lämplighet genom att:

    • Kriterierna tar sikte på hur licensinnehavarna ska ta ett miljöansvar i hela produktionen eller utförandet av tjänsten genom hela dess livscykel.
    • Både miljökraven och de sociala kraven kan kopplas till kontraktsföremålet.
    • Många offentliga affärer kopplar till Agenda 2030 och då blir det lämpligt att ställa krav som bidrar till ett hållbart samhälle.

    Här förklarar vi mer djupgående hur Svanen och EU Ecolabel uppfyller alla förutsättningar för att du ska känna dig trygg med att ställa krav på miljömärkningarna.

  • Genom att ställa krav på de officiella miljömärkningarna, Svanen eller EU Ecolabel, säkerställer du leveranser som uppfyller professionellt framtagna miljökrav. Du behöver inte ta fram egna hållbarhetskrav eller lägga mycket tid på att utvärdera. Därmed blir miljöarbetet i dina affärer mycket enklare.

    Här har du några fördelar:

    • Svanen bidrar till era miljömål och Agenda 2030.
    • Vi kompromissar inte på miljön. Svanen inkluderar sociala krav för mer hållbarhet.
    • Vi gör din uppföljning.
    • Miljömärkningar bidrar till lägre utsläpp.
    • Standardiserade krav skapar förutsägbarhet för näringslivet.

    Mer information om fördelar med krav på miljömärkning hittar du här.

  • Vid krav på märkningar i offentliga upphandlingar ska även likvärdiga märkningar godtas. Vad som är likvärdigt behöver bedömas från fall till fall.

    Men nu har vi på Svanen tagit fram en beskrivning av vad ”likvärdig” kan betyda. Det bör utgå från den angivna märkningens funktion, syfte och ambitionsnivå. Det gör att den likvärdiga märkningen bör ta fram krav utifrån ett helhets- och livscykelperspektiv.

    Detta kan lättast kontrolleras genom att godkänna andra så kallade Typ 1-märkningar.

    Svanen har även tagit fram en exempelskrivning som kan användas i upphandlingar för att beskriva vad som menas med likvärdig märkning. Mer information om vad som menas med likvärdig märkning hittar du här. Där finns även exempelskrivningen till upphandlingsdokumenten.

  • Ibland är det inte lämpligt att ställa krav på Svanen som ett obligatoriskt krav som behöver uppfyllas redan vid anbudsinlämnandet. Därför rekommenderar vi att kravet ställs som ett kontraktsvillkor som ska vara uppfyllt, exempelvis ett år in på avtalstiden.

    Genom det skapas gott om tid för alla intresserade leverantörer att uppfylla villkoret utan att begränsa konkurrensen i upphandlingen.

    Vi har flera exempel på hur ett kontraktsvillkor kan skrivas för att främja Svanenmärkta produkter och tjänster. Dessa hittar du här.

  • När du ställer krav på Svanenmärkta produkter och tjänster gör vi uppföljningen av dina miljökrav. Svanens experter inom många miljöområden har granskat och kontrollerat alla kriterierna innan företagen får sin licens. Vi följer även upp kriterierna under licensens giltighetstid.

    Detta effektiviserar väsentligt din avtalsuppföljning av miljökraven. Det enda du kan behöva göra är att verifiera leverantörens licensnummer på vår hemsida.

    Så genom krav på Svanen får du tredjepartscertifierade produkter och tjänster som svenskar litar på.

    Här hittar du fler fördelar med krav på miljömärkt.

    Vi har även tagit fram stöd för hur du kan dra fördelar med krav på Svanen vid uppföljningen och förvaltningen av avtalen.

  • Vi ställer sociala krav i Svanens kriterier där vi ser att det finns en risk att kvaliteten på den miljömärkta produkten eller tjänsten kommer att brista. Det kan till exempel vara krav på råvarumärkningar som inkluderar etiska och sociala krav vid råvaruutvinningen.

    I upphandlingsdirektivet (2014/24/EU) förtydligas att det är tillåtet att ställa krav i upphandlingar ända ner till råvaruledet i alla avseenden och skeden av en produkts eller tjänsts livscykel. Det innebär att krav kan ställas på utvinningen av en viss råvara eller bortskaffandet av en vara inklusive faktorer som berör den specifika produktions-, tillhandahållande- eller handelsprocessen. Direktivet förtydligar att kriterier och villkor för handel kan innebära att en produkt ska vara rättvisemärkt.

    Självklart ska de sociala kraven ha en koppling till kontraktsföremålet och inte vara en generell företagspolicy som inte är en faktor som karakteriserar den specifika produktions- eller tillhandahållandeprocessen.

    Råvarumärkningar kan innehålla krav att tillverkare eller råvaruutvinningsföretaget ska ha en så kallad Code of conduct eller en etisk policy. Dessa typer av policydokument inkluderar ofta ett åtagande att företaget ska följa ILO:s kärnkonventioner och andra väsentliga internationella konventioner samt de nationella lagstiftningarna. Även om de är utformade för att gälla hela företaget så inkluderar det den personal som på olika sätt bidrar till tillverkningen eller råvaruutvinningen som kopplar till de produkter som licensieras och upphandlas i Sverige.

    Krav på råvarumärkningar är även ett effektivt sätt att verifiera, så långt som det är möjligt, att det är skäliga sociala villkor för de relevanta delarna av livscykelfasen.

    Vi på Svanen bedömer att de krav vi ställer på råvarumärkningar och andra sociala krav har en koppling till den enskilda produkten eller tjänsten som vi licensierar. Detta för att ni ska känna en trygghet i att ställa krav på Svanen i upphandlingar som förenklar ert arbete.

  • Svanen och EU Ecolabel är två olika miljömärkningar. Därmed har de två märkena oftast olika produktgrupper och olika kriterier. Svanen är Nordens officiella miljömärke och tar fram och beslutar kriterierna utifrån nordiska förhållanden. EU Ecolabels kriterier arbetas fram av en arbetsgrupp för alla EU:s medlemsländers intresse.

    Generellt sett brukar Svanen har mer ambitiösa kriterier, då Norden har kommit längre på miljöområdet än många andra länder inom EU. Men båda miljömärkningarna är så kallade Typ 1-märkningar och tar fram kriterier ur ett livscykel- och helhetsperspektiv.

    Enligt förordningen (66/2010) som styr arbetet med EU Ecolabel får andra officiella miljömärken inom unionen inte ha lägre kriterier inom en produktgrupp som är fastställd av EU Ecolabel. Det innebär att där Svanen har kriterier i liknande produktgrupper som EU Ecolabel är kriterierna på samma nivå eller mer ambitiösa än EU Ecolabel.

    Dessutom är Svanen mer välkänd i Sverige än EU Ecolabel. Därför brukar vi rekommendera att kraven i upphandlingar ställs på Svanen för att leverantörer och medborgare lättare ska känna igen kravnivån och hur de förhåller sig till de miljömål som Sverige har satt upp, samt finns i olika svenska organisationer.

    Läs mer här om vad en Typ 1-märkning innebär.

    Läs mer här om hur Svanen tar fram kriterierna.

    Förordningen om EU Ecolabel finns på EU:s hemsida.