Svana din mat
Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Det är gott med mat! Maten står för en väldigt stor del av vår konsumtions miljöpåverkan. Men, det är också ett av de områden som du som privatperson enkelt kan bidra till att minska utsläppen. Här har vi samlat några tips för hur du kan minska din miljöpåverkan kopplad till mat.
Så hur kan du svana det du äter?
- Cykla eller gå till affären istället för att ta bilen.
- Återanvänd din egen kasse istället för att köpa en ny.
- Välj en miljömärkt butik och miljömärkta produkter när du handlar.
- Välj en miljömärkt restaurang när du ska ut och äta.
- Använd Karma-appen när du vill köpa färdiglagat.
- Planera dina inköp – köp inte mer mat än du kommer att kunna äta upp.
- Ät säsongsbaserat, lokalproducerat och minska ditt köttätande.
- Förvara din mat rätt för att minska svinnet.
- Håll koll på maten i kylskåpet och frysen så att det som hamnar längst in inte glöms bort.
- Ta till vara och använd hela grönsaken/djuret när du lagar din mat.
- Ta hand om maten som blir över! Ge till en granne, gör i ordning matlåda till jobbet eller frys in och ät nästa vecka.
- Gör din egen kompost eller skaffa ett matavfallskärl till det som inte går att ta till vara på. (För när du sorterar dina matrester kan de omvandlas till biogas och växtnäring).
Faktaruta
Delar man in hushållens konsumtion i övergripande kategorier står livsmedel, transporter och boende för drygt 80 % av de klimatpåverkande utsläppen. På en mer detaljerad nivåer är det följande fem konsumentmarknader som bidrar mest:
- Fordonsbränsle
- Kött
- Mejeriprodukter
- Bröd och andra spannmålsprodukter
- Restaurang, kafé och bar.
Källa: Konsumentverket, 2018.