Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Tända ljus – mer än bara en mysfaktor

Tända ljus – mer än bara en mysfaktor

Du är kanske mest intresserad av att göra det mysigt hemma när du köper ljus. Vi tänker på mer än så, klimatkrisen till exempel. Där behövs det verkligen ljusglimtar.

Att tända ljus är trevligt, men för oss på Svanen räcker inte det. Vi ställer krav på att det vi miljömärker, ljus inkluderat, ska vara bättre val för klimat, miljö och hälsa.

Svanenmärkta ljus uppfyller högt ställda krav. De måste till exempel vara tillverkade av minst 90 % förnybara råvaror, det vill säga stearin.

Större utsläpp av växthusgaser? Nej tack!

Först lite bakgrund: Det finns ljus och så finns det ljus... De flesta ljus är gjorda av paraffin, som är en restprodukt av olja och därmed en fossil råvara. Som med alla andra oljeprodukter leder förbränning av paraffinljus till ökade utsläpp av växthusgaser.

Andra ljus är gjorda av stearin. Stearin görs av vegetabilisk olja eller animaliska fetter, som är förnybara råvaror. När stearin förbränns blir det inga ytterligare utsläpp av växthusgaser.

Svanenmärkta ljus uppfyller högt ställda krav. De måste till exempel vara tillverkade av minst 90 % förnybara råvaror, det vill säga stearin. Svanen lägger stor vikt vid att bidra till lägre användning av fossila råvaror och lägre oljeberoende. Därför ställer vi krav på det för Svanenmärkta varor och tjänster.

Skövla regnskog? Nej tack.

När producenter vill ersätta fossil olja kan det vara frestande att välja palmolja istället. Det är billigt och lättillgängligt. På många platser huggs dyrbar regnskog ner för att ge plats åt enorma odlingar av oljepalmer, vilket är dåligt för klimatet.

De tropiska regnskogarna täcker endast 7 % av jordens yta, men är hem för mer än hälften av jordens arter. Denna enorma biologiska mångfald har ett stort egenvärde, och är också en anledning till att världens regnskogar bör lämnas ifred. Ett sätt att bidra till detta är att säga nej till palmolja. Det är vad Svanen gör i kraven för ljus.

Spelar det någon roll?

Att använda Svanenmärkta ljus löser förstås inte klimatkrisen. Men när du väljer det istället för ett paraffinljus så vet du att du tänder ett ljus som orsakar 60 % mindre växthusgaser.

När vi tillsammans gör många små konsumtionsval varje dag gör vi också skillnad. Sammantaget är det en stor volym på allt vi handlar. Det finns ingen ny statistik på hur många ljus vi använder i Sverige, men vi vet att det finns ca 4 800 000 hushåll runt om i landet. Om vi som ett tankeexperiment säger att varje hushåll i genomsnitt använder 20 ljus per år, blir det totalt 96 miljoner ljus. 50 ljus per hushåll? 240 miljoner ljus. Ja du förstår… Naturligtvis spelar det roll hur alla dessa ljus tillverkas.

Vardagliga val är viktiga eftersom de är så många. Och även små klimatvinster är stora när de blir tillräckligt många.

Där har du ljuspunkten.

Svanenmärkta ljus innebär:

  • Minst 90 % förnybar råvara. Dock inte palmolja eller dess restprodukter.
  • Ingen metall i veken.
  • Öko-Tex-certifierad bomull i veken.
  • Inga parfymer eller andra aromer.
  • Sotindex, dvs begränsning av hur mycket sotpartiklar som kan släppas ut vid förbränning av ljuset.