English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt kock – finalist i Årets Kock

Med en rätt bestående av kumminkrispig gris från närbelägna Domta gård har Robert Hedman, till vardags matkreatör på Hufvudsta Gård Mat & Mötens Svanenmärkta restaurang, via Andra Chansen tagit sig vidare till final i Årets Kock 2011. Årets tävling lockade rekordmånga tävlingssugna kockar – hela 143 stycken hade skickat in bidrag. I finalen gör sex stycken upp om titeln Årets kock.

Robert Hedman från Hufvudsta Gårds Svanenmärkta restaurang finalist i Årets kockGrattis, hur känns det?
– Det känns jättekul och som ett erkännande. Det här var andra gången jag var i semifinal men det är första gången jag tar mig till final och där kan allt hända!

Vad bestod din tävlingsrätt av?
Rätten kallas ”Domtagris med höstens smaker” och består av gris från Domta gård som ligger utanför Enköping som serverades på en kummininkokt morot och med korv smaksatt med syrad kål, små kroppkakor, trattkantareller och brynt kålkräm samt rostad löksky.

Tävlar du med samma rätt i finalen?
– Nej, jag har inte hunnit tänka så mycket på den ännu. Det enda jag fått veta är att jag kommer att få använda två lammstekar och en lammtunnbringa och att rätten måste innehålla minst en mejeriprodukt förutom ekologiskt smör.

Hufvudsta gårds restaurang blev Svanenmärkt i januari i år, hur känns det att arbeta på en Svanenmärkt restaurang?
– Miljöfrågan är väldigt aktuell just nu och det känns så klart bra att arbeta med miljön i åtanke. Vi tänker efter vid varje inköp, från kemikalier till grönsaker. Samtidigt kan jag tycka att det är bättre att köpa in närodlade grönsaker som inte är ekologiska än ekologiska grönsaker som flygs hit från exempelvis Nya Zeeland.

Har du ändrat dina arbetsmetoder eller några av rätterna på Hufvudsta Gård sedan ni blev Svanenmärkta?
– Egentligen inte, vi har alltid jobbat mycket med närodlade och svenska råvaror här på Hufvudsta Gård. Men det är klart att vi nog tänker efter lite mer inför våra inköp nu när vi är Svanenmärkta, fast jag upplever att restaurangbranschen i allmänhet och kockar i synnerhet länge jobbat med miljöfrågan och premierat närodlat och ekologiskt.