English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Nya Svanenmärkta sjukvårdsprodukter

Nu finns det Svanenmärkta skyddslakan, haklappar och sängkläder för sjukvård och äldreomsorg från företaget Cellcomb. Det är första gången sådana produkter Svanenmärks i Norden och det är ett viktigt steg för att underlätta gröna inköp inom vården.

Svanenmärkta engångsprodukter från CellcombVård och omsorg använder hundratals miljoner engångsprodukter som till exempel underlägg, bäddskydd, operationslakan med mera. Här finns stora miljövinster att göra.

– Vi på Svanen är väldigt glada för att Cellcomb går i bräschen och har gjort det möjligt för inköpare och sjukvårdspersonal att välja Svanenmärkt. Vi har märkt ett stort intresse för gröna inköp inom vården och detta är första steget i en ny utveckling, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige.

Cellcomb tillverkar laminerade engångsprodukter till hälso-, sjukvård och hygienindustri i Norden, Europa och övriga världen. I ett första skede finns de Svanenmärkta produkterna i Sverige och Norge.

– Att miljömärka våra produkter med Svanen var naturligt för oss. Vi ville vara först med att visa marknaden att det går att tillverka miljövänliga alternativ med minst lika goda egenskaper som traditionella produkter, säger Göran Eriksson, CEO på Cellcomb i Karlstad.

– Vi valde Svanen eftersom det är en väl etablerad stämpel med hög status. Svanen är välkänt både inom Norden och inom Europa, vilket är viktigt för oss. Märkningen ger oss god hjälp i marknadsföringen av våra miljöanpassade produkter. Det är något som våra kunder har efterfrågat och uppskattar, säger Göran Eriksson.

Svanens krav

Den viktigaste miljöpåverkan från skyddslakan och liknande kommer från produktionen av råmaterialen, som pappersmassa och olika plaster. Därför kräver Svanen att större delen av produkten ska vara av förnybart material.

Produkterna från Cellcomb består av helt komposterbara laminat av papper (tissue) eller nonwoven och stärkelsebaserad film. Denna film har egenskapen att den ”andas” samtidigt som den är en optimal barriär mot virus och bakterier.

Svanen kontrollerar också att inga miljö- eller hälsoskadliga ämnen tillsätts i produktionen. Energiförbrukningen vid tillverkningen av pappersmassan måste vara låg. Produkterna testas dessutom för hög kvalitet och funktion i oberoende laboratorier.

Svanenmärkta produkter från Cellcomb är:

Haklappar (179-serien)
Skyddslakan (192,196, 197-serien)
Sängkläder (700, 701, 702, 708, 711, 716, 727, 728, 729 – serien)

Högupplösta bilder finns att ladda ner här:

Svanenmärkta engångslakan Svanenmärkta skyddslakan
Svanenmärkta engångslakan