English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Lenanders grafiska sätter miljön i fokus

Förra året åkte Svanen till Bokmässan för att undersöka varför det finns så få Svanenmärkta böcker på marknaden. Är det för komplicerat? Eller kanske för kostsamt?
– Inte alls, menar Eva Karlsson på Svanenmärkta Lenanders Grafiska i Kalmar. Vi kan Svanenmärka alla trycksaker och kan trycka såväl pocketböcker som böcker med hårda pärmar och hos oss kostar det inte ett öre extra.

På Bokmässan i Göteborg tävlar bokförlagen med varandra om att fånga de tusentals besökarnas uppmärksamhet med författarmöten och mässpriser på böcker. En trappa upp på Grafiska Torget slåss tryckerierna om samma sak. Men ett tryckeri sticker ut från mängden. Med texten ”Raka spåret till en miljövänlig tryckproduktion” på väggen och Svanens flagga i montern har Lenanders Grafiska i Kalmar profilerat sig som mässans miljövänliga alternativ.

– För oss är det här jätteviktigt. Vi tänker verkligen på miljön i alla led – från flaskorna i städskrubben till att vi nyligen köpt in en ny framkallare till CTP:n vilket gör att vi nu handskas med ännu färre farliga kemikalier än tidigare, säger Eva Karlsson.

I över 50 år har Lenanders Grafiska erbjudit helhetslösningar inom grafisk produktion. Tryckeriet är både kvalitets- och miljöcertifierat enligt ISO-standarder och genom Svanenmärkningen har de bevisat att tryckeriet också uppfyller en rad miljökrav med tonvikt på tryckprocessen och det papper och kemikalier som används. Svanen premierar också produktion som gör det enklare att återvinna trycksakerna.

Det medvetna miljöarbetet har också burit frukt. För en tid sedan utsågs Lenanders till ett av få tryckerier som ska få trycka ett band av Nationalnyckeln; en serie böcker som ska behandla Sveriges hela fauna och flora. 17 000 exemplar av den 406 sidor långa boken, helt tryckt i fyrfärg.

– Vi har vunnit många upphandlingar tack vare Svanen och vårt miljöarbete, berättar Eva Karlsson. Till exempel skulle Borgholm Energi aldrig ha beställt sina trycksaker från oss om inte Svanen fanns med. Och även privatkunder har börjat efterfråga Svanen oftare.

Många tror dessvärre fortfarande att det inte går eller att det åtminstone är en dyr och komplicerad historia att Svanenmärka sina böcker. Därför kommer Svanens fjärde besök i rad på Bokmässan i Göteborg att kretsa kring att bevisa motsatsen genom att lansera världens första bibliotek bestående av enbart Svanenmärkta böcker. I vår monter G02:22 på Grafiska Torget kan besökare tydligt se hur många olika typer av böcker som går att Svanenmärka; allt från tunna häften till större coffee-table-books med många bilder.