Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Hilton Slussen hämtar honungen från taket

Nu har 60 000 bin checkat in i sina två kupor på Svanenmärkta Hilton Slussens takterrass. Lagom till midsommar kan hotellets gäster smaka egenproducerad honung på frukosten.

Neil Ponsonby, kökschef på Svanenmärkta Hilton Slussen, är ansvarig för biodlingen på hotellet.
Hilton Slussens kökschef Neil Ponsonby ansvarar för biodlingen på taket.
Urban gardening är den senaste trenden att nå Sverige. Suget efter närodlat och ekologisk har gjort att fler vill odla i stan och de senaste veckorna har man i flera olika tidningar kunnat läsa reportage om hur den grå uteplatsen bäst förvandlas till en prunkande trädgård och vilken typ av balkonglåda spenaten trivs allra bäst.

Det var också genom en tidningsartikel om Urban gardening-trender i USA som Peter Eriksson, vd på Hilton Slussen, blev inspirerad och började fundera på hur han kunde ta Hiltons miljöarbete till nästa nivå. Valet föll på två bikupor med 30 000 nya hotellgäster i varje.

– Det här går hand i hand med vårt miljöarbete. Vi har varit Svanenmärkta i tio år och utsågs förra sommaren till det mest miljövänliga Hiltonhotellet i Europa, säger Peter Eriksson och fortsätter:

– Sen är det här en rolig grej som engagerat både personal och gäster. Bin är verkligen otroligt fascinerande och man lär sig mer för varje dag.

Till midsommar blir den första honungen klar. Då får Emil Gammeltoft dra på sig de speciella bi-odlar-kläderna som hotellet låtit tillverka igen.
Till midsommar blir den första honungen klar. Då får Emil Gammeltoft dra på sig de speciella bi-odlar-kläder som hotellet låtit tillverka igen.
Runt midsommar kommer den allra första egenproducerade honungen att vara klar. Varje bi kan producera upp till en halv matsked honung under en livstid vilket gör att hotellet inte kommer att bli helt självförsörjande men till den KRAV-märkta frukostbuffén, som man var först i landet med 1998, ska honungen räcka.

– Det sägs att vår stadshonung ska vara bättre än honung som kommer från landet. Avgaser påverkar kvalitén mindre än de gifter, konstgödsel och annat som finns på landet. Sedan gör också stadens varierande utbud av blommor att honungen får en något annorlunda smak, berättar Peter Eriksson.

Finns det ingen risk att det smiter in några bin i baren?
– Nej, det ska inte vara någon fara. Bin skiljer sig från till exempel getingar då de bara är intresserade av blommor och inte av den mat som vi äter. De är heller inte aggressiva men kan sticka om någon ruskar om i kupan för mycket. Men jag hade också blivit rätt irriterad om någon hade lyft av taket på mitt hus och skakat runt, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson, vd Hilton Slussen
Peter Eriksson, vd på Hilton Slussen, med utmärkelsen hotellet fick när det utsågs till det mest miljöanpassade europeiska Hiltonhotellet.
I år firar Hilton Slussen tioårsjubileum som Svanenmärkt hotell och inköps- och miljöchefen Emil Gammeltoft minns när hotellet skickade in sin ansökan till Svanen.

– Det fanns en rätt stor skepsis hos ledning och andra när vi ville ta bort alla engångsförpackningar och sätta in snålspolande munstycken i duschen. Men vi jobbade hårt och visade att det gick. I dag använder våra gäster i genomsnitt bara en tredjedel så mycket vatten som på övriga Hiltonhotell, säger han och fortsätter:

– Nu ser många på oss som ett miljöföredöme. Andra Hiltonhotell hör ofta av sig med frågor och ber om råd om hur de kan bli bättre på miljö och hållbarhet.

För mer information, kontakta:

Peter Eriksson, hotelldirektör, Hilton Slussen:
peter.eriksson@hilton.com
08 – 517 353 00

Emil Gammeltoft, inköps- och miljöchef, Hilton Slussen:
emil.gammeltoft@hilton.com
Tel: 08 – 517 353 30

Johan Husberg, handläggare av hotell på Svanen:
johan.husberg@svanen.se
08 – 55 55 24 34