Miljömärkning Norden har tagit fram nya krav för textil, skinn och läder. Här kan du läsa de vanligaste frågorna&svaren.
FAQ Svanenmärkning av textil, skinn och läder
- 1. Vad är nytt?
Svanen har nu reviderat kriterierna för textil, skinn och läder. Textilproduktionen i världen är mycket miljöbelastande, bland annat vad gäller användning av mark och vatten, samt bruket av bekämpningsmedel som är ett stort problem. Vid tillverkningen används många kemikalier som innebär hård belastning på miljö och hälsa. Svanen har sen tidigare förbjudit många av de värsta kemikalierna och nu kommer ytterligare hårda krav. Nytt är som till exempel: Vi tillåter inga flamskyddsmedel i stoppning och foder. Andra förbjudna ämnen är antibakteriella ämnen (tillverkning), nanopartiklar (efterbehandling) och silikon (ytbehandling).
- 2. Vilka andra krav ställer Svanen på textil, skinn och läder?
Cellulosafiber får inte komma från skyddsvärda skogar. För skinn och läder har vi nya tuffa gränsvärden för vatten- och energianvändning Vi har skärpt kraven på färgämnen och satt tuffa gränsvärden för utsläpp från ulltvätterier för ämnen (COD) som leder till syrebrist i vattendrag. Vi har stärkt djurskyddet: vad gäller produktion av merinoull är all mulesing 1) förbjuden och vid produktion av dun. får inte fjädrar plockas från levande fåglar Mulesing innebär att klippa bort hud kring analöppningen på får, en för djuren plågsam metod, som används för att säkra kvalitén på ullen.
-
Vi behöver göra något effektfullt för att kunna erbjuda konsumenter Svanenmärkta produkter på marknaden och på så sätt göra mer miljönytta. Problemet är brist på ekologisk bomull och tillgången minskar ytterligare 2012, enligt Textile Exchange. Orsakerna är bland annat lågkonjunkturen, som pressar ned råvarupriserna, och inbördeskriget i Syrien, som tidigare världens näst största producent av ekologisk bomull. En annan möjlig orsak är att ekologisk bomull har fått konkurrens av BCI och andra miljöledningssystem och initiativ för hållbarhet ; dessa ökar på bekostnad av ekologisk bomull.
Om vi nu sänker kravet på andelen ekologisk bomull så ökar förhoppningsvis produktionen av Svanenmärkta textilier. Därefter kan vi på sikt höja andelen ekobomull och även styra mot nya mer hållbara fibrer som cellulosa och syntet. - 4. Hur är det ett sätt att göra mer miljönytta?
Vi kommer att göra mer miljönytta totalt sett då vi kommer att få med oss fler och större aktörer. Vi ser en efterfrågan på en lägre andel ekologisk bomull från hemtextilkedjor. Om en andel på 10% ekologisk bomull leder till ett genomslag hos dem så skulle det kunna innebära större inköp av ekologisk bomull i Norden än vad som som köps in av de Svanenmärkta licensinnehavarna idag.
Klädkedjan HM, som vill ligga i bräschen, har har som mål att ha 100% från en mer hållbar produktion 2020. Men idag är bara 7,6 % ekologisk bomull i deras sortiment. 10 % skulle vara tillräckligt svårt för dem idag.
Ett tidigare exempel, när Svanen tagit ett drastiskt grepp för att få effekt, är mjukpapper. Från att kräva 100 % återvunnet papper, som inte generade några licenser alls, till att tillåta nyfiber. Den förändringen var helt avgörande för vår möjlighet att göra miljönytta i mjukpappersbranschen. - 5. Men om man nu vill vara en grön konsument, vad är bäst att välja då? En Svanenmärkt tröja eller en 100 % ekologisk? Vad är bäst för miljön?
Båda har sina fördelar och det kan vara svårt att jämföra. Men som marknaden och utbudet ser ut idag, med brist på ekologisk bomull, så är du med och påverkar omställningen till en hållbar produktion om du väljer en Svanenmärkt tröja. Svanen har ett helhetsperspektiv och ställer krav på andra områden än just ekologisk odling, som till exempel att begränsa användningen av energi och kemikalier.