English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt italienskt tryckeri med i matchen om skandinaviska kunder

Svanenmärkta tryckerier finns numera ända ner i Italien. Tack vare kravet från den svenska kunden, Forma Books, valde Rotolito Lombarda att miljömärka sin verksamhet.

Joseph Marsanasco, vd för det Svanenmärkta tryckeriet Rotolito Lombarda– Än så länge finns inga andra Svanenmärkta tryckerier i Italien och det gör oss väldigt stolta! säger Joseph Marsanasco, vd för tryckeriet Rotolito Lombarda.

– Eftersom vi vet att miljöaspekterna är extremt viktiga i norra Europa informerade vi våra andra skandinaviska kunder så fort vi hade blivit Svanenmärkta. Då vi ,förutom ett konkurrenskraftigt pris, även kunde visa att vi tog hänsyn till miljön, fick vi fler nya kunder, säger Joseph Maranasco, vd för tryckeriet Rotolito Lombarda.

Joseph Maranasco ser flera fördelar med Svanenmärkningen:

– Vårt arbete har blivit ännu mer effektivt och organiserat än tidigare, även om vi nog var redo för processen, tack vare annat miljöarbete vi redan gjort i företaget.

Ett Svanemärkt tryckeri använder kemikalier med minimal miljöpåverkan, har koll på sin energianvändning och använder papper som kommer från hållbart skogsbruk.

– Vi fick byta ut våra kemikalier och istället använda de som Svanen godkände vilket jag tror påverkade vårt företag mycket positivt. Det har också varit enkelt för personalen att följa med i processen.

– Det är viktigt att förlagen ställer krav på tryckerierna så att vi får en grönare bokbransch. Böcker ingår i en grön medveten livsstil, konsumenter tycker det är självklart att böcker ska vara miljömärkta. Vi har nyligen skickat in 800 namnunderskrifter från författare och konsumenter i Svanens Bokupprop, till förlagen, säger Ingela Hellström, tryckeriansvarig på Miljömärkning Sverige.

Forma Publishing Group, som var det förlag som påverkade Rotolito Lombarda att Svanenmärka sin verksamhet, driver frågan om att miljömärka fler titlar i deras omfattande produktion.

– Vi har mycket på gång. Idag är ett fåtal av Formas Books många titlar Svanemärkta, men miljö är en prioriterad fråga. På magasin- och tidningssidan är nästan alla Formas produkter Svanenmärkta, säger Jörgen Carlsson, produktionschef Forma Books.

Forma Publishing Group var först av alla förlag att införa miljöledningssystemet ISO 14001. I Forma Books ingår bokförlagen B. Wahlströms bokförlag, Damm Förlag och ICA bokförlag.

Måhända blir de först av de stora förlagen med att Svanenmärka merparten av sin produktion?