English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Sheraton satsar på klimatsmart vatten

Sheraton Stockholm Hotel i Stockholm, som har Svanenmärkt både hotellet och restaurangen, har hittat en klimatsmart lösning på vatten på flaska: ett eget bryggeri.


Bryggeriet Fresh.
På ett femstjärnigt hotell är de utländska gästerna vana vid att välja och vraka bland mineralvatten från jordens alla hörn. Dessutom litar de inte på att kranvatten kan vara riskfritt att dricka. Därför har Sheraton nu, som första hotell i världen skaffat ett eget bryggeri, Fresh. Vattnet serveras med eller utan kolsyra i flaska med kapsyl och datummärkning och finns även på tapp i baren.

– Mineral och spårämnen finns kvar i vattnet, klor och andra restprodukter tas bort, visar tester från Statens prov- och forskningsinstitut. Vi har utbildat personalen att presentera vattnet på ett snyggt sätt inför gästen. Flaskan är specialutformad att passa såväl minibar som restaurang och få rum i våra diskmaskiner, säger Henrik Jakobsen, Mat- och dryckeschef, Sheraton Stockholm Hotel.

Sheraton förbrukar 12 000 liter vatten/månaden, så förutom att de sparar pengar så har transporterna drastiskt minskat till hotellet som ligger mitt i Stockholm. Initiativet har lett till att Sheraton vunnit ett miljöpris "Make a better world" från Starwood Hotels and Resorts, som är den kedja som Sheraton tillhör. Prissumman är på 5 000 dollar.

– Vatten är den nya oljan, säger Andrea Pinaball, hållbarhetsansvarig, Starwood Hotels and Resorts, Atlanta, som var på plats för att överlämna checken till Sheraton. Hon märker en efterfrågan hos både konsument och företag att arrangera gröna möten. Initiativet med eget vattenbryggeri ska nu i första hand spridas till 120 andra hotell i världen. Totalt har Starwood 1 050 hotell.

En annan utmaning för hotellen är engångsförpackningarna. Femstjärniga hotell måste enligt reglerna erbjuda tvål och schampo i förpackning. Där har Starwood hittat ett smart sätt: tvålar, vars förpackning har öppnats och bara använts en gång, smälts ner igen och blir nya tvålar som skänks bort till projekt i tredje världen.

Läs mer om Nordaq