English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Sov bort CO2utsläppen sträckan Täby-Lycksele

Scandic lyckas visa upp statistik om miljövinster på ett intressant och lättillgängligt sätt genom Sustainability Live Report, som finns på den egna hemsidan. Det är verkligen direktsänd miljöstatistik då sifforna tickar och uppdateras av Scandics miljöansvariga. Hela Scandic-kedjan, som är Svanenmärkt, arbetar mycket aktivt med miljöfrågor sedan 1993.

Inger Mattson, Scandic Hotels
Inger Mattsson.
Inger Mattsson är hållbarhetschef på Scandic. Varför startade ni Sustainability Live Report ?
– Vi ville göra vårt miljöarbete konkret och inspirera våra kunder och underleverantörer att bli mer miljömedvetna. Vi har mätt och samlat in data sedan 1996. I samband med att vi diskuterade hur vi ville arbeta på vår hemsida så beslöt vi 2009 att dela med oss av våra mätningar där.

– Varje kvartal granskar vi de siffror, som våra miljöansvariga på hotellen lägger in och kan snabbt agera om någon stapel ser oroväckande ut.

Siffrorna är en jämförelse med Scandics egna förbrukning 1996. 
– Det finns tyvärr inga bra jämförelsesiffror med andra hotell. Ett tag funderade vi på att jämföra med att bo hemma. Men det är så miljömässigt mycket bättre att bo på hotell än hemma så det blev inte en relevant jämförelse, säger Inger Mattsson med ett skratt.

På hemsidan kan du även enkelt själv fylla i ett beräkningsverktyg och direkt se miljövinster. Om du väljer att sova 100 nätter på ett år på Scandic så kan du till exempel spara in koldioxidutsläpp motsvarande en bilresa från Täby till Lycksele (704 km) bara på 100 gästnätter. Se illustration nedan.

Vilka är fördelarna att arbeta med statistik på det här sättet?
– Vi kan på ett konkret sätt berätta hur våra beslut avspeglas i statistiken. 2011 bytte vi elleverantör i Danmark så då ser du en rejäl nedåtgående kurva för fossilt koldioxid.

När ska ni vara helt CO2fria?
– Idag har vi har en elmix av vindkraft och vatten till i Sverige, Norge, Danmark och Finland plus på två stora hotell i Tyskland. Steg för steg närmar vi oss, vi kan inte bara ställa om på en dag, vi måste ta det i den takt ekonomin tillåter.

Vad vill ni mäta i framtiden?
– Vi har flera nya parametrar på gång; hur uppfattas Scandic av omvärlden, hur uppfattar personalen att vi jobbar med mångfaldsfrågor, hur välutbildad är vår personal och hur engagerade är hotellens i lokalsamhället.

Scandic har hållbarhetsfrågor högt på dagordningen. Var i organisationen arbetar du som hållbarhetschef?
– Jag rapporterar direkt till koncernledningen och har en bra dialog med dem och med min chef, säger en nöjd Inger Matsson.

Läs mer om Scandics sustainability live report


På 100 gästnätter sparar du in:

Energi: 806 Kwh (motsvarar en glödlampa som brinner 571 dygn, dvs nästan ett och ett halv år).
Osorterat avfall: 26 kg sopor, motsvarar 4 sopsäckar.
Koldioxid: 126 kg. koldioxid = 736 km bilkörning.
Vatten: 2 976 liter vatten, motsvarar 16 badkar.

För mer information, kontakta:

Inger Mattsson, hållbarhetschef, Scandic Hotels:
E-post: inger.mattsson@scandichotels.com

Anna Norberg, presskontakt, Svanen:
Tel: 08 - 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se