English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen på kontrollbesök i italiensk tvålfabrik

I samband med att en produkt blir Svanenmärkt görs alltid ett kontrollbesök i fabriken. I slutet av september var vi på plats hos italienska GFL som har licens att producera tvål, schampo och lotion till hotell över hela världen.

Det är redan sent på kvällen när vi anländer till vårt hotell en bit utanför Milano. Här träffar vi Carlo Gittoi, miljökonsult på Chimica HTS som hjälper GFL med sin Svanenmärkning. Tillsammans äter vi sen middag och diskuterar det ekonomiskt tuffa läget för Italien. Eftersom det varit en lång resa är vi sugna på att ta en promenad innan vi går och lägger oss. Då vi är mitt ute i ett industriområde får vi nöja oss med att gå ett par varv runt hotellbyggnaden.


Miljökonsulten Carlo Gittoi, är expert på olika märkningar och certifieringar. Han har hjälpt GFL att ta sig igenom Svanens långa kravlista.
Nästa morgon kör Carlo oss genom italienska förstäder och efter en hel del snurrande hittar vi till slut fabriken. Vårt första besök sker hos en underleverantör till GFL. Här tillverkas tvål och schampo som sedan forslas i cisterner till GFL där de paketeras.

Mötet på fabriken startar med en espresso, sedan inleder vi med att berätta om Svanen. Därefter går vi tillsammans med fabrikschefen igenom rutiner och kontrollsystem. Efter några timmars möte är det dags att titta på fabriken. Nu får vi sätta på oss skyddskläder. Det blir en lång och grundlig genomgång där vi följer flödet från det att råvarorna kommer in till dess att färdiga produkter ska hämtas och transporteras iväg.

– Buon Giuorno! hälsar alla glatt när vi passerar deras arbetsplatser ute på fabriksgolvet.

Vi går förbi cisterner fyllda med olika råvaror och allt är noga dokumenterat med streckkoder och etiketter. Ingenting får förväxlas, ingenting får gå fel. Då hela processen är konfidentiell får vi tydliga instruktioner om att inga bilder får tas inne i fabriken.

Nu är det dags att åka vidare till GFL som är det företag som nu har fått licens att producera Svanenmärkt schampo, tvål och lotion till hotell. GFL säljer sina produkter till hotell i 60 länder över hela världen.


Ulf Eriksson i Milano, trött efter en lång och intensiv dag.
Här möts vi upp av det energiska syskonparet Emanuela och Luigi Rossi som driver företaget. De pepprar oss med frågor om Svanen, om våra krav och hur de får använda Svanenloggan på sina produkter.

– Hotell i Europa ligger i framkant vad gäller att ställa miljökrav på kosmetika. Märkligt att det inte nått ut och även gäller kosmetika som säljs till konsumenter i butikerna, säger Luigi Rossi, som är vd på GFL.

Dags att återigen sätta på skyddskläder för rundvandring i GFLs fabrik. Även här följer vi flödet och får se hur logistiken är planerad in i minsta detalj.

– Ah, jag känner på lukten till vilken hotellkund vi producerar idag, säger Corinna Bergomi som är arbetar med forskning och utveckling på GFL, när vi kommer in i rummet för tvålproduktion.

Allt är kliniskt rent och noga genomtänkt. Fläktar i taket suger ut all tvåldamm, och det mesta arbetet sköts av robotar på löpande band.

– Allt verkar korrekt och ser tillfredsställande ut! avslutar Ulf Eriksson, Svanens handläggare för kosmetika när vi återsamlas i konferensrummet efter rundgången och alla vi som varit med under dagen pustar ut och gläds åt det positiva resultatet.

Efter att ha tagit farväl av Carlo, syskonen Rossi, och alla andra som varit med under dagen skjutsar Corinna in oss till flygtåget i Milano. Eftersom det varit en lång och intensiv dag bestämmer vi oss för att avsluta dagen med en italiensk glass. Då regnet öser ner blir det ingen rundvandring i staden utan vi åker fullständigt utmattade ut till flygplatsen och sover tungt på vägen hem fulla av alla nya intryck.

Fakta:


Accors globala hotellkedja Mercure väljer Svanen-märkt från GFL – i hela världen

GFL:s schampo, duschtvål och balsam märkta med den nordiska miljömärkningen Svanen används nu globalt av hotellkedjan Mercure över hela världen. Mercure, som ägs av den franska hotellgruppen Accor, har 725 hotell i 49 länder.

På samtliga Mercure-hotell har kedjans förbrukningsvaror Mercure & Me, dvs. schampo, duschtvål och balsam Svanenmärkts. Dessa varor finns nu på samtliga hotellrum, totalt nära 90 000 rum i världen.


 

För mer information, kontakta:

Ulf Eriksson, produktansvarig, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 44
E-post: ulf.eriksson@svanen.se

Brita Forsström, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 25
E-post: brita.forsstrom@svanen.se