English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen utmanar de statliga bolagen

Hållbarhet är en statlig angelägenhet enligt regeringen. Men idag är det alltför få statligt ägda bolag som väljer miljömärkt vid sina inköp. Därför utmanar Svanen de statliga bolagen att ställa om sina inköp.

För allt från pennor till städtjänster finns idag miljömärkta alternativ. Som ett steg i arbetet att stötta de statliga bolagen att göra bra val för miljön bjuder Svanen in till ett inspirerande seminarium på Berns, Stockholm, fredagen 19 oktober.

De 55 statligt ägda bolagen omsätter 580 miljarder kronor och är sammantaget en av Sveriges största arbetsgivare. Till skillnad från stat, kommun och landsting behöver inte de statligt ägda bolagen ta samma hänsyn till Lagen om offentlig upphandling, vilket gör det smidigare att ställa miljökrav vid inköp.

- Vi tycker det är självklart att de statligt ägda bolagen ska använda sig av den officiella nordiska miljömärkningen och vi förutsätter att de vill vara partner i vårt gemensamma arbete mot ett hållbart samhälle, säger Ragnar Unge (vd) Miljömärkning Sverige, som också är ett statligt ägt bolag och arbetar på uppdrag av regeringen.

- Det är ett mycket bra initiativ från Svanen att lyfta frågan om hållbara inköp och att visa upp goda exempel som till exempel Post Nord. Som ägare vill regeringen se att de statligt ägda bolagen agerar föredömligt inte minst när det gäller hållbart företagande, säger Emma Ihre, ansvarig för Hållbart företagande på Finansdepartementet.

Emma IhreEmma Ihre (på bilden) medverkar på "Hållbarhet en statlig angelägenhet?" på Berns tillsammans med Pär Holmgren, miljödebattör/ meteorolog, Erica Krönhöffer, miljöchef på Post Nord, Magnus Fredriksson, lektor i miljökommunikation, Göteborgs universitet, Anna Lindblom, Miljö- och Kvalitetssamordnare på Edita Västra Aros, Mikael Andersson, Marknadschef på Toshiba.

För mer information kontakta:

Anna Norberg, pressansvarig Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se