English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Fridaskolan i Mölnlycke Årets skolmatsal

För en innerlig och äkta kärlek till vällagad och näringsriktig mat och för att man alltid ser skolbarnen som världens viktigaste restauranggäster." Så lyder motiveringen till att Fridaskolan i Mölnlycke vann utmärkelsen Årets skolrestaurang i tävlingen White Guide Junior.

Kocken Mats Andersson är tillbaka i köket och förbereder dagens lunch när vi pratar med honom: pestobakad sejfilé med färskpotatis och medelhavssås. Han ska även hinna avsmaka en grönsakssoppa som fritidseleverna håller på och lagar till.  Att få elever och personal delaktiga är en viktig del av hans arbete. 

– Man måste vara lite galen och crazy för att få med sig folk . Jag brukar gå runt bland borden och få tips på menyn, jättebra när jag har idétorka. Jag gillar att ordna temadagar och tävlingar. Ett exempel är  när vi inom Fridaskolorna utmanade varandra om att minska matsvinnet, då kom vi ned till 10 kg kastad  mat i veckan,   säger Mats Andersson.

I skolan går 550 elever och matsvinnet är väldigt litet: endast 15-20 kilo i veckan. Jämför det med att en familj på fyra personer i snitt slänger 5,6 kg matavfall i veckan (SMED/Naturvårdsverket) . Snart kommer även matsvinnet övergå till ett lokalt kretslopp då Mats planerar för kompost och köksträdgård där eleverna ska få odla.

Mats och hans fyra kollegor lyckas tillaga vinnarmat för 15 SEK/portionen/dag och då ingår frukost och mellanmål och ekologisk mjölk (80l/dagen). Snittet i Sverige för enbart skollunch ligger på 9,80 SEK (Skolmatens vänner). Ändå är allt kött som serveras KRAV-märkt, alla grönsaker är ekologiska och säsongsbaserade på Fridaskolan i Mölnlycke. 

Fridaskolorna, som består av flera skolor i Västsverige, var först i Norden med att Svanenmärka sina skolrestauranger. Mats ser många vinster med att vara miljömärkt:   

– Jag har lärt mig spara energi, t ex så sätter vi inte på värmevagnar förrän precis innan de ska användas, vi ser till att släcka ljuset, vi källsorterar med mera, säger Mats Andersson.

Följ Fridaskolan i Mölnlycke på Facebook:

Läs mer om Svanenmärkta restauranger här:

Om tävlingen:  Testarna hos White Guide Junior har i år besökt mer än 300 skolor i Sverige för att avgöra hur deras kvalitet är i jämförelse med andra skolor. White Guide Junior bedömer helheten på upplevelsen – smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.