Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Test av kemikalier i EU Ecolabel-märkta kläder

Våra kollegor på Miljømærkning Danmark har testat sju olika kläder och textilier märkta med EU Ecolabel - barnkläder, arbetskläder och hemtextilier. Testet visade att alla produkterna klarade EU Ecolabels tuffa krav och att tillverkarna alltså klarar av att uppfylla kraven under hela licensens giltighet – bra både för miljön och för din hälsa.

Även om tillverkningen sker i Indien, Egypten, Malaysia, Indonesien eller Bangladesh – länder som ofta får kritik för sin textilindustri och dess kemikalieanvändning – kan du känna dig trygg så länge produkterna är märkta med EU Ecolabel.

Test av fyra skadliga ämnen

EU Ecolabel-märkta bebiskläder från ÄnglamarkI testet ingick en rad ämnen som kan vara skadliga för hälsan eller miljön och som EU Ecolabel därför ställer mycket tuffa krav på.

– Vi har bland annat testat innehållet av så kallade aromatiska aminer som anses vara cancerframkallande. På grund av detta är också 22 av dessa reglerade i den europeiska kemikalielagstiftningen, REACH. Självklart förbjuder EU Ecolabel användningen av alla dessa 22 aminerna. Dessutom är ytterligare två aminer, som misstänks vara cancerframkallande men som ännu inte förbjuds i REACH, förbjudna i textilier märkta med EU Ecolabel, berättar Mogens Stibolt, handläggare på Miljømærkning Danmark.

Mogens fortsätter med att berätta att testet även innefattade formaldehyd som används för att motverka att tyget skrynklar sig eller krymper. Formaldehyd kan också användas direkt som konserveringsmedel i kläder som ska skeppas från Asien till Europa. Problemet med formaldehyd är att det kan vara allergi- och cancerframkallande och därför tillåts inte formaldehyd i EU Ecolabel-märkta textilier.

De sju utvalda textilierna har också testats för innehåll av allergena färger med fokus på några grupper av färgämnen som anses vara särskilt allergiframkallande och som EU Ecolabel inte tillåter. Dessutom testades produkterna för innehåll av nonylfenoletoxylater (NPE) som i länder utanför Europa används som hjälpkemikalie vid färgning eller som rengöringsmedel trots att det är hormonstörande och hårt begränsat inom EU och förbjudet i EU Ecolabel-märkta textilier.

 Greenpeace hittade skadliga ämnen i 12 kända varumärken för barnmärken

NPE var också ett av de ämnen som Greenpeace testade 82 olika barnplagg för. Testet, som offentliggjordes i mitten på januari i rapporten ”A little Story about the Monsters in Your Closet”, visade att det fanns NPE i 50 av de 82 plaggen.

– Det är mera än hälften av plaggen från de 12 populära varumärkena. Det blir stora konsekvenser för miljön. Både för den lokala vattenmiljön där kläderna tillverkas och för floder och sjöar i Danmark där avloppsvatten rinner ut från tvätt av kläderna. Vatten som sedan återförs till näringskedjan. Testresultaten från Greenpeace understryker att det är en bra idé att välja kläder och textilier märkta med EU Ecolabel om du vill ta hänsyn till både miljö och hälsa, säger Mogens Stibolt. 

 Kontroller ger trovärdighet

Miljömärkningen har ett fastställt system för att under licensens giltighetstid kontrollera att licensinnehavarna uppfyller kraven. Det görs för att försäkra att kraven uppfylls även efter det att licensen beviljats och att förutsättningarna för licensen inte har ändrats. Detta kan till exempel ske genom stickprovskontroller eller genom kontrollbesök. Om det visar sig att kraven inte uppfylls kan licensen dras in.

Las mer om EU Ecolabels krav för textilier

På bilden längst upp visas EU Ecolabel-märkta barnkläder från Name it.