Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen i Almedalen del 3, Rädda världen med Svanenmärkta fonder

Svanen bjöd in till seminarium för att få in synpunkter på hur man bäst ställer krav på aktiefonder och fondförvaltning. Några av finansvärldens skarpaste hjärnor samt representanter från regeringen fanns i panelen som frågades ut av Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

Finansminister Per Bolund har höga förväntningar på att Svanenmärkning av fonder inte bara skulle hjälpa privatpersoner som vill fondspara.

– Spararna vill att deras pengar ska bidra till en bättre värld, men de behöver bättre information. Svanen har lyckats på många andra marknader och skulle även göra det mycket enklare för investerare att välja rätt. Att välja till eller från företag ger effekt. Både spets, som Svanen, och bredd behövs i hållbarhetsarbetet för fonder, säger Per Bolund som just nu låter regelverket för aktiefonder och fondförvaltning ses över.

Per Bolund, Svanen

Carina Lundberg Markow, chef Ansvarsfullt ägande, Folksam, tycker att det är bra att Per Bolund och med nya lagar och regler lyfter " botten" och att Svanen lyfter "toppen".

Filippa Bergin, hållbarhetschef, Storebrand, tror att regeringens initiativ kommer få stor effekt. Likaså tror hon att Svanenmärkning kommer att skapa synlighet och trovärdighet för hållbara fonder. Hon lyfter ännu en grupp utöver privatpersoner och investerare som måste få mer kunskap:

– Företag som ska välja pensionsfonder till sina anställda är dåliga på att ställa krav på hållbarhet, säger hon.

Anna Nilsson, chef för hållbarhetsanalys, Swedbank Robur ger Svanen rådet:

– Satsa på transparens, det behövs mer information till fondsparare. Däremot tror jag inte på detaljstyrning.

Sasja Beslik, chef ansvarsfulla investeringar, Nordea, tycker att hållbarhet måste in i hela fondförvaltningen inte bara i speciella fonder.

– Jag tycker att alla fonder ska ha redovisningsplikt. Hållbarhetsfonder är idag en ursäkt för resten.

Nordea satsar idag på att utbilda alla sina rådgivare.

– Problemet idag med hållbarhetsfonder är att allt sker med egendeklarering. Ingen tredje part finns som kan verifiera det som påstås. Bra om Svanen kan bli den tredje parten, säger Jakob König, projektledare, Fair Finance guide – en granskning av banker som drivs av Sveriges konsumenter.

Arbetet med att ta fram kriterier för fonder kommer att pågå under hela 2016. Initiativet kommer från början från Nordiska ministerrådet.

– Vi ser ett stort intresse från spararna samt potential och styrbarhet. Har vi klarat av en så komplex produktgrupp som hus så kommer vi att lyckas ta fram bra kriterier för aktiefonder/fondförvaltning, säger Ragnar Unge vd Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel.