Svanen arrangerar fyra seminarier under politikerveckan i Visby och medverkar även i andras seminarier. Upphandling, giftfritt byggande, fonder, trender och konsumentmakt är årets teman. Vi har många intressanta talare, så kom i tid till Sjöbergs bakgård. För dig som inte är på plats – följ oss på twitter: #Räddavärlden.
Måndag 29 juni: ModUpp2020 – världens chans ställa om till en modern upphandling
Har du koll på hur du kan upphandla hållbart med våra skattepengar? Ny minister, ny myndighet, ny lag och #ModUpp2020, uppmaningen som ger effektiva verktyg för modern upphandling. Med upphandlingsminister Ardalan Shekarabi, Johan Kuylenstjerna SEI m fl.
Tisdag 30 juni: Hur kan vi bygga utan att våra barn blir sjuka?
Då vi vistas inomhus 90 % av tiden påverkar inomhusmiljön våra barns start i livet. En ny studie från Karlstads universitet visar på sambandet mellan hormonstörande kemikalier och sjukdomar. Forskare, miljöminister Åsa Romson, politiker och byggföretag diskuterar hur vi bäst skyddar barn från onödig exponering av kemikalier och hållbart byggande.
Tisdag 30 juni: Konsumenter vill Rädda världen lite grann varje dag
Trenden i handeln visar att konsumenter vill ha fler miljömärkta produkter och de tycker dagens utbud är för litet, enligt ny rapport. Seminarium om möjligheter, trender och utmaningar för en mer hållbar konsumtion och varför det är så bråttom.
Onsdag 1 juli: Rädda världen med Svanenmärkta fonder
Svanen ska ta fram kriterier för miljömärkning av aktiefonder och bjuder in finansmarknadsminister Per Bolund, experter och opinionsbildare till en dynamisk diskussion om hållbara fonder. Konsumenter ska kunna "rädda världen lite grann varje dag" genom att välja rätt fonder och fondförvaltare utmanas till ett hållbart ägande.
Svanen deltar även på seminarier som arrangeras av andra organisationer. Teman: upphandling, hållbar förskola och återvinning av elektronik- både färdplan och praktisk workshop.
1 juli: Hållbar upphandling – finns politiskt mod att gå från vision till vardag?
När ska det offentliga Sverige bestämma sig för att driva hållbar utveckling genom sin upphandling? Hur kommer det nya EU-direktivet att påverka agendan? En rad exempel på möjligheter och hinder lyfts fram, exempelvis från textilindustrin, där utmaningarna är stora.
1 juli: Sveriges nästa exportsuccé – hållbar förskola?
Förskolan är på många sätt nyckeln till en hållbar framtid - både för samhällsekonomi, välfärdssystem, jämställdhet, minskat utanförskap och miljö. Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns för att skapa en hållbar och giftfri förskola i Sverige och för export?
1 juli: Hur miljövänlig och återvinningsbar är en smartphone?
Vad gör vi egentligen med smartphonen när vi slutar att använda den? Hur mycket kan vi återvinna och vad kan repareras när den går sönder?
1 juli: Färdplan för en hållbar elektronikkonsumtion i en cirkulär ekonomi
Producentansvaret för elektriska/elektroniska produkter behöver lyftas till att bli ett styrmedel som ger incitament till hållbar produktutveckling och nya affärsmodeller. Vi söker nya vägar för producentansvaret som kan leda till produkter som är bättre anpassade för återanvändning och återvinning.