English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenpodden 5: Svanenmärkta hus – en god investering

I femte avsnittet av Svanenpodden tar vi oss ut till Hageby Backe i Huddinge utanför Stockholm. Där träffar vi Fredrik Bergström som hunnit bo i sitt Svanenmärkta NCC-hus i lite drygt ett år. Rally-kartläsaren Tina Thörner dyker också upp för att delge oss sina bästa miljötips.

Fredrik Bergström är uppvuxen i Huddinge utanför Stockholm, så när han flyttade hem efter en längre utlandsvistelse, föll det sig naturligt att leta ny bostad just där. Men det var inte enbart nostalgiska skäl som gjorde att han och hans familj valde att köpa en Svanenmärkt villa i Hageby Backe.

– Det var nog snarare de ekonomiska aspekterna som avgjorde. Driftskostnaderna är den tunga biten när man bor i villa och i ett Svanenmärkt hus är de lägre. Det i kombination med att göra någonting bra för miljön gjorde till slut valet lätt, säger han.

För att bygga ett hus som klarar Svanens krav måste man arbeta med alla de viktiga miljöfrågorna i ett hus – kemiska produkter, träråvaran, innemiljöaspekter som radon och gott dagsljus samt avfallshanteringen. Den låga driftskostnaden beror på Svanens tuffa krav på energianvändningen.

– Ett Svanenmärkt hus ska energimässigt alltid vara 25 procent bättre än vad man får bygga enligt Boverkets byggregler, säger Sara Bergman, nordiskt ansvarig för Svanenmärkta hus, som också kunde avslöja att det även kommer gå att Svanenmärka skolbyggnader i nästa version av Svanens kriterier.

Villorna i Hageby Backe var NCC:s första Svanenmärkta projekt någonsin, men långt ifrån det sista. NCC:s ambition är nu att Svanenmärka alla sina nybyggda småhus.

– Vi ser många fördelar med att bygga Svanenmärkt. Vi har högt ställda ambitioner vad gäller hållbarhetsfrågor och Svanen är ett toppenbra sätt att paketera de här frågorna och kommunicera med våra kunder. Svanen skapar trygghet och ger både oss och våra kunder ett kvitto på att vi gör bra saker, säger Jenny Winblad, hållbarhetsansvarig på NCC Boende.

– Vi är bra på att bygga hus och Svanen är experter på material- och kemikaliefrågor så vi tar hjälp av Svanens krav för att skapa förutsättningarna för de boende att leva ett så miljöanpassat liv som möjligt.

Jenny Winblad menar att stafettpinnen nu lämnas över till de boende tillsammans med tips och råd om hur de kan förvalta sitt nya hus på bästa sätt. En som redan plockat upp den är Fredrik Bergström som är fast besluten att låta Svanen finnas kvar i sitt nya hus. Hans byggprojekt har hittills alltid påbörjats med ett besök på svanen.se för att försäkra sig om att i möjligaste mån alltid handla Svanenmärkt och fortsätta ha låga driftskostnader.

– Jag vill bibehålla Svanenmärkningen i bostaden. Dels av ekonomiska skäl och dels av miljömässiga skäl. Det är bevisligen ett högre värde på ett Svanenmärkt hus med låga driftskostnader. Att man också gör någonting bra för miljön är en bonus, säger han.

Lyssna på Svanenpodden:

Sök på Svanen i din favorit-podcast-app. Eller leta upp oss på iTunes eller Soundcloud!

Läs mer om Svanens krav för hus

För mer information, kontakta:

Martin le Grand, kommunikatör, Miljömärkning Sverige
E-post: martin.legrand@svanen.se
Tel: 08 – 55 55 24 07

Jenny Winblad, hållbarhetsansvarig, NCC Boende:
E-post: jenny.winblad@ncc.se