Hållbara byggnyheter som gör skillnad
Årets Greenolution – Byggande för det cirkulära samhället, inleddes med två nyheter som kommer att påverka byggbranschen. Första Svanenmärkta ankarmassan och första Svanenmärkta rostskyddsfärgen presenterades på webbinariet, som sändes från Miljömärkning Sveriges kontor.
– Vi har idag fått ta del av två världsnyheter som öppnar upp för nya möjligheter att göra miljövinster inom byggbranschen, säger Svante Sterner, chef för kemiska byggprodukter på Miljömärkning Sverige.
Svanen är inte enbart en miljömärkning för att vägleda konsumenter utan även ett verktyg för företag vid produktutveckling. Det tyska företaget fischer utvecklat en ankarmassa, FIS V Zero, som lever upp till Svanens tuffa krav på miljö och hälsa. Ankarmassa är en mycket stark tvåkomponentsmassa som används för att fixera till exempel räcken i betong.
– Jag är stolt över att vårt utvecklingsteam i Tyskland tog sig an utmaningen att Svanenmärka ankarmassa. Svanenmärket är för oss är en oerhörd styrka, som kommer hjälpa kunder att hitta säkra och miljömärkta produkter även inom detta segment med infästning, säger Roger Friberg, VD fischer Sverige.
Produktutveckling tar tid. Elisabet Sahlin, hållbarhetschef på Tikkurila berättar att det tagit företaget 6 år att nå lanseringsläge för rostskyddet Fontezink HR, som innebär en helt ny teknik. Rost orsakar stora kostnader för samhället, i Sverige motsvarar kostnaden ungefär 4% av BNP. Svanens tuffa krav styr mot hög kvalitet och lång livslängd så att resurser kan användas effektivt. Förutom byggindustrin så är det stora industrier: off-shore, pappersmassa, vattenkraft som kommer att kunna göra rejäl skillnad för miljön när de kan använda ett miljömärkt rostskydd.
- Vi har ett väldigt stort förtroende för Svanen och vi delar Svanens vision om att funktion är viktigt för hållbarheten. Vi får med Svanen ett oberoende, trovärdigt och vetenskapligt grundat stöd, säger Elisabet Sahlin, hållbarhetschef på Tikkurila.
Byggföretag som efterfrågar miljömärkta byggprodukter är med och driver utvecklingen av ännu fler produkter som lever upp till höga miljö- och hälsokrav. I takt med att Svanenmärkt byggande fortsätter att öka, så stiger även efterfrågan på miljömärkta byggprodukter.
– I nästa generation kriterier för Svanenmärkt byggande så kommer det förmodligen att bli obligatoriskt att använda Svanemärkta byggprodukter, berättade Miljömärkning Sveriges Stefan Björling, chef för hus och renovering.
Andra glimtar från programmet:
- Cirkulära krav i renovering: Björn Guðbrandsson, arkitekt på ARKÍS, (Island), valde Svanenmärkt renovering när det nya huvudkontoret skulle renoveras. Elva Rakel Jónsdóttir, vd på Miljömärkning Island, om miljövinster med Svanenmärkt renovering.
- Pernilla Löfås, hållbarhetschef, Derome, om vikten av ett helhetsgrepp om klimat och cirkulärt byggande.
- Rikard Sjöqvist, Hållbarhetschef på Midroc och ordförande för nätverket LFM30, berättar om vikten av samarbeten.
- Pontus Dahlöf, entreprenadchef på Moelven, vars koncept för Svanenmärkt byggande, gör det enkelt att möta beställarnas behov av förskolor och skolor.
Webbinariet avslutades med en framtidsspaning om hur vi kan möta framtida utmaningar med hjälp av naturen. Biomimikry innebär att arkitekter, designers och stadsplanerare inspireras av naturen för att skapa mer hållbara material, byggnader och städer. Fredrik Moberg, biolog och författare inspirerar med spännande exempel från nyutgivna boken ”Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar”.
Missade du Greenolution Bygg (21 oktober 2021) så kan du se det i efterhand här