English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Kosmetika för barn innehöll skadliga ämnen

Kosmetika för barn innehöll skadliga ämnen

En ny granskning av Sveriges Konsumenter visar att 32 av 32 granskade läppbalsam och sminkset för barn innehöll oönskade ämnen.

Att leka ute i snön är ju hur kul som helst! Men torra läppar är inte lika kul, efter en heldag i sol, vind och kyla. Med Svanenmärkt på allas läppar känns det bättre.
- Inte en enda av produkterna fick godkänt. Det är ju ganska galet! Särskilt när de så tydligt är utformade för att tilltala barn och är till för att strykas direkt på huden och läpparna. Använder du läppbalsam dagligen får du i dig hela fyra läppbalsam på ett år. Inte så gott alls, säger Christin Holm Gatica på Sveriges Konsumenter.

Hennes råd till konsumenterna är:

– Undvik att köpa sminkprodukter till barn. Det är ett onödigt att utsätta deras kroppar för oönskade kemikalier. Om du köper läppbalsam så välj miljömärkt så som Svanen så får du produkter som tagits fram med hänsyn till både dig och miljön, säger Christin Holm Gatica på Sveriges Konsumenter.

Svanenmärkt kosmetika:

• Eftersom produkterna kommer i kontakt med huden fokuserar Svanens krav extra mycket på hälsa genom tuffa krav på ämnen som kan ge allergier eller vara hormonstörande som t ex parfymer, eteriska oljor och konserveringsmedel. Produkter som vänder sig till barn får ej innehålla parfym.

• Kroppsvårdsprodukter hamnar ut till avloppet när du tvättar dig. Därför uppfyller Svanenmärkt hudvård tuffa krav på biologisk nedbrytbarhet, bioackumulerbarhet och giftighet för vattenlevande organismer. Dessa krav utesluter många vanliga ämnen i traditionell kosmetika.

• Förbud mot mikroplaster både för produkter som stannar kvar på huden eller sådana som sköljs av. Mikroplaster är små plastpartiklar som inte bryts inte ner i reningsverken utan hamnar i vattnet där fiskar och andra vattendjur kan ta skada.

Sveriges Konsumenter och två andra konsumentorganisationer: Forbrukerrådet i Norge och Forbrugerrådet i Danmark granskade innehåll i 102 produkter. 20 läppbalsam och 12 sminkset har inhandlats i Sverige från företagen H&M, Lindex, KappAhl, Normal, Apoteket Hjärtat, Hemköp, Apotea, Leksakaffären.se, Amazon, Åhléns, Lekia, FyndiQ, Jollyroom och Partyhallen.

– 6 produkter innehåller misstänkt hormonstörande ämnen.

– 26 av produkterna innehåller parfymämnen, vilka kan ge allergier.

Källa:

På allas läppar: Ny granskning av kosmetika för barn - Sveriges Konsumenter - Sveriges Konsumenter

Vill du veta mer om Svanenmärkt hudvård, eller få koll på kemikalier och andra komplicerade ämnen? Svanen förklarar gärna.