English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Våga använda statens konsumentmakt!

Våga använda statens konsumentmakt!

På Svanen-scenen på hållbarhetsmässan Nordic Sustainability Expo diskuterades det hur staten skulle kunna ta mer ansvar för sin hållbara konsumtion. På scenen medverkade upphandlingsminister Ida Karkianen, myndigheter, miljömärkningsorganisationer samt representanter för besöksnäringen. 

Gunilla Petterson Strömberg är administrativ chef och hållbarhetsansvarig på hotell- och konferensanläggningen Skepparholmen i Nacka. Skepparholmen är Svanenmärkt sedan flera år och medlem i branschorganisationen Svenska Möten. Svenska Möten kräver att alla medlemmar ska vara Svanenmärkta.

Hotell- och konferensanläggningar har haft tuffa år under pandemin och där har den offentliga sektorn utgjort föredömen som snabbt ställt om. Nu är det dags för att staten går i bräschen för nästa omställning, menar Gunilla Petterson Strömberg.

Tar staten ansvar för sin hållbara konsumtion?

– Nej. Statlig upphandling skulle kunna ta en tydligare ledarroll. För dit stora kunder går, går resten av marknaden. Vad som ofta efterfrågas vid upphandling är att vi ska kunna uppvisa en miljöpolicy, miljömål, kontaktuppgifter till miljöansvarig och att verksamheten ska ha kollektivavtal. Detta är för lågt ställda hållbarhetskrav. För att ställa hårdare och mer effektiva hållbarhetskrav borde staten efterfråga märkning, menar Gunilla Petterson Strömberg.

– Jag tror stenhårt på att staten i sin upphandling av möten och konferenser använder certifieringar och märkningar. Det finns egentligen inga nackdelar, för upphandlarna kan nyttja kompetensen som finns hos dem som arbetar med dessa märkningar idag. Svanen har funnits länge på marknaden och är Nordens officiella miljömärkning som regeringen står bakom. Svanen har hög trovärdighet och har märkningar för konferensbranschen, både logi- och dagkonferenser, säger Gunilla Petterson Strömberg.

Pandemin drev samtidigt fram nya värdefulla lösningar vad gäller digitalisering, menar Gunilla Petterson Strömberg och nu är det dags att även ställa om vad gäller hållbarhetskrav:

– Kunder från stat och kommun var snabbast med att anpassa sig efter restriktionerna och privata företag och privatpersoner följde deras exempel. I detta fall tog staten en viktig ledarroll när vi tillsammans försökte ställa in, ställa om eller flytta fram deras arrangemang. Så låt oss även sätta bollen i rullning när det gäller att få statens konsumtion av möten och konferenser mer hållbar än idag. Vi har enorma utmaningar idag och framför oss. Våga använda statens konsumentmakt så vi kan gå i rätt riktning!


Vill du se hela seminariet?

Här finns inspelningen från Nordic Sustainability Expo