English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkta butiker styr mot minskad klimatbelastning

Svanenmärkta butiker styr mot minskad klimatbelastning

Två områden där en dagligvarubutik kan göra stor skillnad för miljön är energiförbrukning och mängden osorterat avfall. Mellan 2019 och 2020 går båda dessa siffror i grönt för Svanenmärkta butiker.

– Bra jobbat alla Svanenmärkta butiker! Att öka sin energieffektivitet och minska mängden osorterat avfall är två positiva effekter av att vara en Svanenmärkt butik. Tack vare vårt krav på årlig uppföljning kan vi följa våra butikers utveckling år för år, vilket är väldigt inspirerande. säger Amanda Persson rådgivare för butiker på Miljömärkning Sverige.

En kundvagn fylld med mat som dras i en dagligvarubutik

Ett krav som ställs på Svanenmärkta butiker är att de årligen ska rapportera in att kraven uppfylls. Det gäller bland annat för energiförbrukning och mängden osorterat avfall.

Medelvärdet på energiindex har mellan 2019 och 2020 minskat från 1,37 till 1,25. En butiks energiindex omfattar allt från hur butiken värms upp, antalet kylar/frysar, mat som tillagas i kök till förbrukad energi. Energiindex får inte överstiga 2,00 för respektive butik och ju lägre index desto mer energieffektiv är butiken.

Dessutom har de Svanenmärkta butikerna i snitt lyckats minska mängden osorterat avfall med drygt 14 %. Det innebär att avfallsberget minskar och att sorterat avfall kan återanvändas och återvinnas.

En Svanenmärkt dagligvarubutik har tar ett helhetsgrepp på sitt miljöarbete. Det omfattar allt från butikens sortiment och energiförbrukning till hur effektivt butiken sorterar avfall och arbetar med sitt matsvinn.

En Svanenmärkt buti:

  • har ett bra urval av miljömärkta och ekologiska varor
  • drivs energieffektivt för att minska klimatpåverkan
  • har fokus på avfallssortering och på att minska sitt matsvinn för att spara på jordens resurser.

Siffrorna baseras på statistik från 103 Svanenmärkta butiker runt om i landet.


Svanenmärkta butiker

Läs mer här