English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Kommunikation för mer klimatsmarta hem

Kommunikation för mer klimatsmarta hem

Karina Antin är hållbarhetschef på fastighetsbolaget K2A som både bygger och förvaltar Svanenmärkta hyresrätter, ofta i studentstäder. Hon är en av talarna på Greenolution Friday .

Karina Antin, hållbarhetschef på fastighetsbolaget K2A.

K2A har, enligt dem själva, branschens mest ambitiösa klimatmål och det krävs effektiv kommunikation med medarbetare, underleverantörer och hyresgästerna för att det ska uppnås.

Enbart information räcker inte för att påverka ett beteende hos de boende. Många studier visar att människor vet vad de ska göra för att leva mer hållbart men de gör det inte.

– Det är en av de största utmaningarna; hur kan vi påverka beteendet hos de boende? Vi provar olika idéer och tittar till exempel på hur vi skulle kunna ordna tävlingar mellan olika fastigheter i att minska energianvändningen och andra hållbarhetsaktiviteter, säger Karina Antin.

Gröna hyresavtal, där hyresgästen skriver under på att leva mer hållbart, finns också på listan över kommande projekt. Idag har samtliga hyresgäster en egen sida på webben där det finns brukarmanual med energispartips och nyhetsbrev.

Den fysiska miljön är viktig för att underlätta ett klimatsmart beteende. När K2A bygger studentbostäder väljer de ut campusnära lägen, som har nära till kollektivtrafik. Huset ska erbjuda bra utrymme för källsortering, säker cykelförvaring och elbilspool, för att nämna några exempel.

Hela K2A:s värdekedja ska vara klimatpositiv* senast 2027. Ett år har gått sedan målet sattes och klimatpåverkan har minskat tack vare fortsatt byggande i trä, energieffektivisering och en tredubbling av den egenproducerade solenergin, för att nämna några faktorer. En mer detaljerad färdplan ska arbetas fram under hösten med delmål för CO2-utsläpp från underleverantörer och från inköp till företaget.

K2A både bygger och förvaltar Svanenmärkta hyresrätter, ofta i studentstäder.

Utbildning är en viktig del av K2A:s hållbarhetsarbete. Medarbetarna – från de i fabriken där husen prefabriceras, till inköpare och entreprenörer, som bygger klart husen – har till exempel gått Svanens utbildning för samordnare i byggprojekt.

– Det är tacksamt att arbeta med Svanen eftersom alla – hyresgäster, investerare, kommuner, entreprenörer – vet vad Svanen innebär, säger Karina Antin.

För K2A är hållbarhetsarbetet en del av kärnverksamheten. Karina berättar att bolaget vill gå i bräschen för att göra fastighetsbranschen grönare och att de är först i världen med att certifiera sin aktie som grön (Cicero).

– Det känns lyxigt att jobba på K2A om jag jämför med rollen som hållbarhetschef på andra företag som ofta stångar sig blodiga för att få igenom beslut. Vår vd och styrelse är väldigt engagerade i hållbarhetsfrågor, det handlar om riskhantering och framtidssäkring av affärsmodellen.

*Klimatpositiv innebär att utöver att minska sina utsläpp, även binda mer koldioxid än vad man släpper ut

Missa inte att lyssna på Karina Antin när hon medverkar på Svanens kundevent Greenolution Friday 25 november.

Greenolution Friday

Anmäl dig här