English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt städning - spejsad miljö

Svanenmärkt städning - spejsad miljö

The skye is no limit! Det blir spejsad städning när företaget Compass group städar Svanenmärkt på rymdbasen Esrange i Kiruna. Forskare och studenter utforskar därmed rymden, studerar norrsken och mäter solvindar i lokaler, städade med omtanke om miljön.

One step for Svanen, one giant leap for mankind!

Compass group tog emot sitt Svanencertifikat, av Miljömärkning Sveriges vd Anna Linusson, på Nordic Sustainability Expo i maj 2022.

– Svanen är ett superfint kvitto på vårt miljöarbete och ett viktigt tillskott till vår befintliga certifieringsfamilj. För drygt ett år sedan lanserade vi vår nya svenska agenda: Hållbarhet 360°. Med hjälp av certifieringar säkerställer vi att det vi lovar, genomförs i praktiken, säger Annika Skogvik, Sustainability Manager & Sustainability Lead Nordics på Compass Group.
Annika Skogvik, hållbarhetsansvarig, och Christina Rösand, tjänsteansvarig, Compass Group

En Svanenmärkt städtjänst erbjuder sina kunder miljöanpassad städning till antingen företag eller till det egna hemmet. I den Svanenmärkta städtjänsten är förbrukningen av kemikalier låg och andelen miljöanpassade rengöringsprodukter hög. Miljöbelastningen i form av växthusgaser minimeras genom stränga krav på transporter och minskad användning av soppåsar. Förutom detta ska städkvaliteten vara hög och personalen ha rätt utbildning.

Nedan svarar vi på frågor som konsumenter ofta googlar när det gäller städrengöring:

”Hur kan rengöringsmedel påverka miljön?”

Du kanske tänker att det blir renare med starka rengöringsmedel, men så är det inte. Antibakteriella produkter kan göra mer skada än nytta då de kan innehålla skadliga ämnen för miljön.

”Varför är det viktigt att använda miljövänliga kemikalier?”

Vi på Svanen brukar inte säga att något är miljövänligt, dvs utan någon som helst påverkan på miljön. Däremot miljöanpassat eller ett bättre alternativ för miljön. Miljöskadliga kemikalier bryts ofta långsamt ned i naturen. Deras påverkan kan bli långvarig och spridas över stora områden. När de skadliga kemikalierna blandas med vatten kan både människor och organismer påverkas negativt. Miljömärkta produkter är därför ett bättre alternativ för miljön eftersom de har kontrollerats och uppfyller hårda miljökrav. Läs mer om kemikalier och andra ämnen som kan kännas komplicerade under Svanen förklarar.

”Vilken typ av rengöringsmedel är miljövänligast?”

Att använda mikrofiber är bra, eftersom mikrofiberdukar minskar vattenanvändningen, man slipper rengöringsmedel och de har lång livslängd. Ett Svanenmärkt rengöringsmedel hör dock till de miljömässigt bästa rengöringsmedlen. Det ställs tuffa krav på de innehållande ämnena både gällande miljö, hälsa och emballage. Även användningsfasen och råvaruutvinning tas hänsyn till i kraven. Läs mer om kraven för Svanenmärkta rengöringsmedel.

En Svanenmärkt städtjänst:

  • använder en hög andel miljömärkta rengöringsmedel.
  • minskar förbrukningen av icke nödvändiga kemikalier.
  • har medarbetare med rätt utbildning inom miljöfrågor och städmetoder.  
  • har ett kvalitetssystem för att säkerställa hög städkvalitet.
  • minskar miljöpåverkan från transporter.

Vilka krav ställs på städtjänster vid offentlig upphandling?

Offentliga städtjänster

Få mer tid över till annat när du anlitar städhjälp till ditt hem.

Städtjänst för hemmet