Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen & Nordiska Ministerrådet

Svanen & Nordiska Ministerrådet

Mellan 2020 – 2024 har Nordisk Miljömärkning (Svanen i alla nordiska länder), varit en aktiv del i projektet ”Sustainable living”, som drivits av Nordiska ministerrådet. Syftet med projektet har varit att göra det lättare att leva hållbart i Norden. Det är en del av Nordiska ministerrådets vision för 2030 – Norden ska bli den mest hållbara regionen i världen.

Under de fyra år som Nordisk Miljömärkning varit en del av projektet har vi haft tre fokusområden: digitalisering, kommunikation och produktutveckling.

Målet har varit att göra det enklare att leva hållbart i Norden genom att använda våra styrkor:

  • vårt övergripande uppdrag att vara en guide till de miljömässigt bästa produkterna och tjänsterna,
  • vår höga kännedom – 98 % av nordborna känner igen Svanenmärket,
  • och vår position som en trovärdig miljömärkning som täcker ett brett spektrum av varor och tjänster.

Vad ska Nordisk Miljömärkning göra?

Vårt deltagandet i projektet har varit uppdelat i fyra delar:

  • Utveckla tre nya produktgrupper inom klimatrelevanta områden.
  • Stärka klimatkraven för 60 % av relevanta befintliga produktgrupper.
  • Positionera Svanen som ett bättre val för klimatet och ett verktyg för hållbar konsumtion.
  • Göra det lättare för konsumenter och inköpare att hitta Svanenmärkta produkter, och för producenter att ansöka om licenser, genom att utveckla användarvänliga digitala verktyg och samla in data.

Vad har vi åstadkommit?

Vi kan konstatera att våra projekt har haft stor påverkan i Norden och gjort det lättare att leva mer hållbart. De nya kriterierna för E-handelstransporter säkerställer att en stor del av Nordens konsumenter kan välja Svanenmärkta leveranser när de handlar på nätet. Genom att utvidga de typer av Nya byggnader och Renoveringsprojekt som kan Svanenmärkas har vi gjort det mycket enklare att bygga mer hållbart, och fler människor kommer dagligen att mötas, bo eller vistas i miljömärkta byggnader. Utöver det har vi tagit fram nya kriterier för Fastighetsdrift och Fönsterbyte, som kommer leda till klimat-, energi- och resursbesparingar. Vidare har vi stärkt klimatkraven i mer än 70 % av Svanens produktgrupper med hög klimatrelevans, och därmed överträffat målet på 60 %.

Svår att få. Lätt att välja.

Läs mer

Den nordiska konsumentkampanjen ”Svår att få. Lätt att välja” och analyser av minskad klimatpåverkan från Svanenmärkta varor och tjänster, har effektivt bidragit till en betydande ökning i spontan kännedom, kunskap och preferens, samt positionerat Svanen som ett bra val för klimatet. 80 % av nordborna litar på att en Svanenmärkt produkt är ett bra val för klimatet.

Nordisk Miljömärkning har även samlat in data från våra licensinnehavare och varumärkesägare, vilket gör det enklare att söka efter och hitta produkter på våra webbplatser. Dessutom har vi fortsatt vår digitala omställning mot ett mer tillgängligt och användarvänligt ansökningssystem, vilket gör det lättare för licensinnehavare att ansöka om licens.

Läs mer om projektet nedan:

Svanens projekt

Läs mer

Sustainable living

Läs mer

Den 15 oktober 2024 anordnades Sustainable Living Summit på Kulturhuset i Stockholm där projektets olika delar presenterades.

Här kan du se en inspening från dagen.