Bara en av tre butiker fasar ut ful-ljusen!
Bara en av tre butiker planerar att fasa ut ljus som tillverkas av fossil råvara och bara sälja stearinljus. Det visar en enkät som Miljömärkning Sverige har gjort bland återförsäljare av ljus. Syftet var att undersöka om stearinljus kan bli ett enkelt förstahandsval för ännu fler människor.
– Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen, så det är viktigt att göra alla val så klimatsmarta som möjligt. Vi har tidigare uppmanat handeln att fasa ut paraffinljus, men det verkar tyvärr som om alltför få butikskedjor ännu är redo att gå i bräschen för mer klimatsmarta ljus. Eftersom vi köper så stora mängder ljus är det extra viktigt att konsumenter använder sin konsumentmakt och väljer bort paraffinljus, när inte handeln vill göra det, säger Maria Forsberg, rådgivare Miljömärkning Sverige.
– Med tanke på att vi tillbringar 90% av tiden inomhus så är det viktigt att göra så mycket som möjligt för att göra inomhusmiljön mer hälsosam. Om man vill tända ljus inomhus så välj Svanenmärkta ljus, håll veken kort och låt inte ljusen stå i drag, säger Maria Forsberg.
- 80 % som upplever medelhög/ hög efterfrågan på Svanenmärkta stearinljus.
- Bara en tredjedel använder mittgången för att skylta ljusen i butiken.
- Nästan 70 % har planer på att fasa ut stearinljus med palmolja, medan bara en tredjedel har planer på att fasa ut paraffinljus och bara sälja stearinljus.
Läs mer om Svanens krav på ljus här
Utsläpp från 67 000 bilar under ett år. Så har vi räknat: Beräkningen bygger på att ljus av förnybar råvara antas vara klimatneutrala. Alla ljus släpper ut koldioxid vid förbränning. Skillnaden vid förbränning av förnybara råvaror och fossila bränslen består i att det tagit miljontals år för fossila råvaror att bildas, medan ny biomassa bildas ständigt. På längre sikt kan därför förbränning av förnybar råvara anses koldioxidneutralt. En förutsättning är att den förnybara råvaran är hållbart producerad eller består av avfall/restprodukter.