Varför är vissa produkter Svanenmärkta och andra inte?
Svanen är en frivillig, positiv märkning. Det betyder att företag själva beslutar om de vill Svanenmärka sina varor eller tjänster. Och att de produkter eller tjänster som har en Svanenmärkning är kontrollerade och godkända enligt våra krav och därmed ett bra val för miljön – en positiv märkning.
Det är alltså företagen som kommer till oss – vi går inte själva ut och undersöker produkter och tjänster som vi tror är miljöanpassade och ger dem ett Svanenmärke. Det du som konsument kan lita på är att Svanenmärkta produkter och tjänster uppfyller tuffa krav som har kontrollerats av Miljömärkning Sverige. Sedan finns det så klart andra produkter och tjänster som också är miljöanpassade eller som hävdar att de är det. Men de har inte genomgått våra kontroller och det är därför upp till dig att bedöma hur pass miljöanpassade de är.
Hur blir en produkt miljömärkt med Svanen?
Innan en produkt eller tjänst blir Svanenmärkt kontrollerar vi att den uppfyller våra krav. Vi begär intyg och dokumentation samt omfattande tester från oberoende laboratorier. Därefter gör vi ett kontrollbesök i produktionen eller på anläggningen som ska Svanenmärkas. Efter godkända kontroller får företaget en licens som ger dem rätt att använda Svanenmärket på sin produkt eller tjänst under en begränsad tid. Därefter skärps kraven och då får företagen ansöka på nytt.
Hur ser jag om en produkt är Svanenmärkt?
De flesta varor har Svanenmärket med ett åttasiffrigt licensnummer på sin förpackning. På tjänster som hotell och restauranger hänger det ofta en Svanenutmärkelse på väggen. Många företag som har Svanenmärkta produkter använder också Svanenmärket i sin marknadsföring, t ex i trycksaker, på sin hemsida eller i tv- och radioreklam. Du hittar också en aktuell lista över alla Svanenmärkta varor och tjänster på denna webb.