Utbildning, digitalisering och tydlig miljöeffekt- så skapar Taiwan en grön marknad för upphandlare
I Taiwan prioriteras gröna produkter vid offentlig upphandling, vilket är motsatsen till hur det ser ut i Sverige. I Taiwan skapar den offentliga sektorn en marknad för miljömärkta produkter, medan det i Sverige behövs göras av konsumenter och den privata sektorn.
Taiwan är det första landet i världen att lagstifta hållbara offentliga upphandlingar vilket innebär att statligt ägda företag och myndigheter måste inkludera hållbara krav i sina anbudsprocesser. Vi pratade med Chen Chin-Yuan, Chief Technical Officer för Environment and Development Foundation (EDP) i Taiwan. Han har arbetat med Green Mark-programmet och i denna artikel delar han med sig av 15 års erfarenhet av hållbara offentliga upphandlingar.
Varför är den offentliga sektorn en viktig aktör när det gäller att skapa mer hållbara samhällen?
– Den offentliga sektorn kan vara en del av att skapa effektiva och hållbara produktionsprocesser. Om upphandlare inte känner till den gröna marknaden har de naturligtvis ingen kunskap om miljömärken. Vår lösning var att göra miljömärkning till ett obligatoriskt krav för offentlig upphandling, säger Chen Chin-Yuan.
Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna för att kunna genomföra hållbara offentliga upphandlingar över hela landet?
– Den viktigaste framgångsfaktorn är att vi lägger resurser på att utbilda personal för offentlig upphandling. En annan framgångsfaktor är att mäta de bra effekterna som hållbara offentliga upphandlingar skapar. Till exempel så lanserade vi i början på detta år en databas så att vi kan beräkna den exakta miljöeffekten för varje produkt, säger Chen Chin-Yuan.
Det här är en förkortad version av intervjun. Läs hela (sida 36-39)